Arbeidstilsynet gransker ikke politiulykker
500 politimenn skader seg på jobb hvert år. Men ulykkene blir i liten grad etterforsket av Arbeidstilsynet.
- Det skyldes blant annet at ledelsen i politiet ikke melder fra. Men vi mener også at Arbeidstilsynet vegrer seg for å etterforske en så nær samarbeidspartner som politiet, sier hovedverneombud Bjørn Egeli i Politi- og lensmannsetaten.
Mange eksempler
Det finnes mange eksempler på hendelser som ikke er etterforsket av Arbeidstilsynet de siste årene:
- En politimann kjørte av veien i Namsos i Nord-Trøndelag. Saken ble etterforsket som trafikkforseelse og mannen ble fratatt førerkortet. Men saken ble ikke vurdert opp mot arbeidsmiljøloven, selv om politimannen hadde jobbet overtid og ikke fått hvile på 25 timer.
- Austbø-saken fra 1998, der to tjenestemenn ble skutt og drept av en psykiatrisk pasient, ble ikke etterforsket av Arbeidstilsynet.
- I NOKAS-saken ønsket Arbeidstilsynet å etterforske, men etter mye frem og tilbake slo Spesialenheten for politisaker fast at det ikke var nødvendig.
- Under en skyteepisode på Skui ble en politimann truffet av hagleskudd. Episoden ble meldt til Arbeidstilsynet og de var i dialog med politiet, men saken ble ikke etterforsket.
I tillegg til skader under utrykning, kommer en rekke skader som skjer under øvelse.
Må ha mer info for å kunne forebygge
Bare i Oslo alene skader over 150 politifolk seg årlig.
Politiets fellesforbund mener etterforskning kan forebygge ulykker. Ved å få fram mer informasjon om hendelsene, kan de lettere unngås.
- Kanskje skjer ulykken fordi utstyret ikke er godt nok, fordi prosedyrene ikke blir fulgt eller fordi det er for få på jobb. Denne informasjonen trenger vi for å unngå lignende ulykker, sier forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund.
Les mer: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1922242.ece
"