Aksjon Elektrosjokk
Kripos har det siste halvåret forsøkt å møte trusselen fra østeuropeiske kriminelle ved å gi dem et lite elektrosjokk. Ved å kontrollere kjøretøyer ved grenseoverganger håper politiet å stoppe tjuvgods på vei ut av landet.
I fjor ble 100 elektrobutikker robbet i Norge. På ettersommeren i år var denne rekorden allerede slått, og 2007 kan bli tidenes verste.
Høy prioritet
- Å bekjempe de østeuropeiske organiserte kriminelle har høyeste prioritet i politiet. Siden i vår er det brukt 800 000 kroner på Aksjon Elektrosjokk. Aksjonen går ut på at politiet i samarbeid med tollmyndighetene blant annet har snudd grensekontrollen, forteller politiførstebetjent Anne-Cathrine Gustafson i Kripos. Det betyr at vi har gjennomført grundige undersøkelser av utenlandskregistrerte kjøretøyer for å oppspore tjuvgods, ikke minst fra de norske elektroforretningene.
Mottiltak fra de kriminelle
- De kriminelle har satt i verk visse mottiltak for å unngå å bli stoppet og kontrollert. Blant annet har vi oppdaget at enkelte utenlandske kjøretøy er blitt utstyrt med både norske og svenske registreringsnummer. Ofte er det enkelt å avsløre denne svindelen.
Godt skjult tjuvgods
- Det er ikke alltid lett å finne tjuvgods i kjøretøyene vi stopper. Ofte er det godt gjemt, gjerne i hemmelige rom inne i kjøretøyet. Men ved hjelp av røntgenskanning lar det seg også gjøre å avsløre slike skjulte hulrom i bilene, sier Gustafson.
Depoter
- Vi har også avdekket hemmelige depoter med tjuvgods både i Norge og Sverige. Dette betyr at noen av de kriminelle legger igjen stjålne varer på bestemte steder, gjerne i søppelsekker. Deretter kommer andre tilknyttet den samme banden og plukker dem opp.
Effektive tiltak
- Politiet har ikke klart å stoppe alle gjennom Aksjon Elektrosjokk, men det er et steg i riktig retning, mener Gustafson. Spesielt i Vestfold, som har gjennomført sin egen lokale Aksjon Grenseløs, og i Rogaland, har aksjonene gitt resultater.Men det må mer til, ikke minst er straffene for milde for dem som blir arrestert og fengslet. De kriminelle tenker og opererer grenseløst, derfor må politiet også gjøre dette i større grad. Det er meget godt organiserte kriminelle vi står overfor, sier politiførstebetjent Anne-Cathrine Gustafson i Kripos.