Øye cb552845 S

Iris-skan holder øye med kriminelle

I USA tar stadig flere sheriffer i bruk skanning av regn­bue­hinnen for å identifisere sex­over­gripere, fengsels­røm­linger, bort­førte barn og pasienter med Alzheimers syndrom.

Publisert

– Mer enn 2100 politi­av­de­lin­ger i 27 del­sta­ter tar nå di­gi­ta­le bil­der av folks øyne og lag­rer opp­lys­nin­ge­ne i data­ba­ser. Dis­se gjen­nom­sø­kes ved se­ne­re an­led­nin­ger for å iden­ti­fi­se­re en bort­kom­met per­son el­ler en som bru­ker falskt navn, sier Sean Mullin i BI2 Tech­nologies, sel­ska­pet som sel­ger ut­sty­ret.

– Prak­si­sen er i sterk vekst. De fles­te she­rif­fer gjen­nom­fø­rer nå fri­vil­lig inn­skan­ning av regn­bue­hin­nen til eldre og barn.

Dess­uten skan­nes kri­mi­nel­le i minst 10 storby­om­rå­der. Målet er å få en rask iden­ti­fi­se­ring der­som de for­bry­ter seg på nytt og for å sikre at kor­rekt fange løs­la­tes ved endt so­ning.

Kjapp øyeteknologi

Når det sø­kes i en sen­tral data­base, gjør de­talj­ni­vå­et i di­gi­tal­bil­det det mu­lig å få en god match i lø­pet av se­kun­der. Med fin­ger­av­trykk (tra­di­sjo­nell me­to­de) eller DNA tar det uker eller må­ne­der.

Iris-skan­ning er også i bruk ved flere ame­ri­kan­ske fly­plas­ser. Målet er å kunne eks­pe­de­re lav­ri­si­ko rei­sen­de kjapt, men også at myn­dig­he­te­ne skal kun­ne føl­ge be­ve­gel­se­ne til mu­li­ge ter­ro­ris­ter.

Økt utbredelse

Da et pa­tent på tek­no­lo­gi­en ut­løp i fjor, stor­met pri­va­te sel­ska­per til for å ut­vi­de bru­ken av iris-skan­ning.

– Veks­ten er enorm, sier Barry Morse i Retica Systems. År­sa­ken er be­kym­ring for ter­ro­ris­me, ulov­lig inn­vand­ring og id-tyverier.

Enkelt og billig

Ut­sty­ret som skal til (bær­bar pc, pro­gram­va­re og ka­me­ra) kos­ter rundt 10 000 dol­lar. Ka­me­ra­et be­nyt­ter seg av uska­de­lig in­fra­rødt lys for å re­gist­re­re de ør­små mar­ke­rin­ge­ne i regn­bue­hin­nen.

– Det kan re­gist­re­re 235 uni­ke de­tal­jer og se for­skjel­len på høyre og venstre øye. Det skil­ler også mel­lom iden­tis­ke tvil­lin­ger. Et fin­ger­av­trykk har om­trent 70 de­tal­jer, sier Mullin.

Regn­bue­hin­nen på­vir­kes hel­ler ikke av alder, øye­ope­ra­sjo­ner av type Lasik, eller syk­dom.

Bekymret for fremtiden

Den øken­de ut­bre­del­sen vek­ker be­kym­ring hos dem som kjem­per for per­son­vern.

Til nes­te år vil Barry Morse og hans eget firma le­ve­re testutgaver til det ame­ri­kan­ske for­svars­de­par­te­men­tet som gjør det mu­lig å skan­ne en fol­ke­meng­de og lag­re iris-opp­lys­nin­ger for man­ge men­nes­ker sam­ti­dig.

Kilde: USA Today

Powered by Labrador CMS