Du er her

– Lar oss lettere lure av sms enn mail

Avsender-identiteten for tekstmeldinger kan kjøpes for noen få kroner, og deretter brukes til lure ut av deg både kredittkortinformasjon, brukernavn og passord.
Av Even Rise
Publisert 01.02.2018 13:24

– Det virker som om nordmenn lettere lar seg lure av sms enn e-post!

Det sier Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet hos Finn.no. Han advarer nå mot slik sms-svindel:

– For noen får kroner på ulike nettjenester kan lett en avsender-identitet kjøpes. Svindlerne kan deretter sende ut en sms hvor det for eksempel står at Finn.no er avsenderen, sier Gjefsen.

– Brukerne som mottar denne tekstmeldingen blir så – via en lenke i sms’en – lurt til å oppgi kortdetaljer eller brukernavn/passord for sin Finn-ID. Denne informasjonen blir i sin tur misbrukt, forklarer han.

Finn.no ønsker økt samarbeid med teleselskapene for å finne ut hvem som står bak ID-tyverier via tekstmeldinger.

– Det er viktig å presisere at folk må være klar over at det er mulig å forfalske avsenderen på en sms, sier han.

Finn.no opplever også svindel der Bank-ID brukes.

– Bank-ID kan bli lånt bort til bekjente eller «solgt» til andre som senere bruker den til svindel. Svindlerne selger en ikke-eksisterende vare mot forskuddsbetaling, som oftest noe lett-omsettelig og populært som omsettes på Torget. I mange av sakene har Finn.no elektroniske spor som ville gjort det enkelt å finne ut hvem som står bak svindelen, men vi ser dessverre ofte at dette ikke blir prioritert av politiet, sier Geir Petter Gjefsen.

Han er blant mange som holder foredrag under Identitetskonferansen som arrangeres kommende uke. Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), som er hovedarrangør, sier følgende:

– Med dagens systemer er det umulig å garantere at én person bare har én identitet i Norge.  Falske identiteter brukes til alt fra arbeidslivskriminalitet og trygdesvindel til svindel ved private kjøps- og salgstransaksjoner.

– Det er for enkelt å stjele andres identitet! Denne uholdbare situasjonen må både myndigheter og privat næringsliv gjøre noe med! Det sier Ole Anders Ulsrud i NorSIS som er ekspert på ID-tyveri.