Protect Vakthold & Sikkerhet:
Korona-konkurs etter festival-avlysninger
Protect Vakthold & Sikkerhet AS melder oppbud etter 15 års drift. Konkursen skyldes at sommeromsetningen på åtte millioner kroner forsvant like fort som korona-pandemien veltet innover Norge.
– Vi taper penger hver dag, og ingen vet når festivalene kan arrangeres som normalt igjen.
Det sier gründer og operativ leder Petter Nilsen fra Vestfold og Telemark. Han etablerte Protect Vakthold & Sikkerhet AS i 2005. Selskapet vokste sakte, men sikkert gjennom ti år – og veksten ble ikke noe mindre da han solgte to tredeler av virksomheten til Fredrikstad-selskapet Quality Security AS i 2015.
– I 2015 omsatte Protect Vakthold & Sikkerhet for fem millioner kroner. I fjor omsatte vi for 11,2 millioner kroner. Slik sett har utviklingen vært god, men det hjelper ikke så lenge vi ikke har penger til videre drift. Derfor hadde vi ikke noe annet valg enn å melde oppbud. Det er trist, sier daglig leder Dick Hansson.
Konkursåpningen i Vestfold tingrett er ekstra tung for grunnleggeren Nilsen. Han har opparbeidet gode markedsandeler i store deler av Norge. De siste årene har cirka 150 vektere sørget for ro og orden på store arrangementer som Moldejazz, Gatebil, Kongsberg Jazzfestival, Malakoff Rockfestival og mange andre. Utelivsvakthold har også vært en viktig inntektskilde.
– Vi tilhører en sårbar nisje som henter 75 prosent av omsetningen i løpet av tre måneder på sommeren. En ordrereserve på åtte millioner kroner forsvant samtidig som koronaen satte festivalene, arrangementene og utelivet ut av spill. Av den grunn eksisterer ikke midlene vi skulle overvintret på. Med daglige kostnader, ingen inntekter og null peiling på om festivalene kommer tilbake i 2021, 2022 eller 2023, kunne vi ikke satse mer penger, sier Petter Nilsen.
– Avgjørelsen om å melde oppbud og den påfølgende konkursåpningen er veldig trist, også for de ansatte som allerede er permittert. Fire av dem har jobbet heltid, mens resten har vært deltidsansatte, legger han til.
Dick Hansson hevder at Protect Vakthold & Sikkerhet, før han meldte oppbud, har betalt alle skatter og avgifter til det offentlige.
– Selskapet har en gjeld for øvrig på cirka en million kroner. Aksjonærene puttet penger inn i firmaet i flere omganger, men det kunne vi ikke fortsette med i denne usikre koronatiden. Resultatet for Protect Vakthold & Sikkerhet de siste årene har vært pluss-minus null. Det skyldes investeringer for ekspansjon, blant annet et omfattende opplæringsprogram for vektere, sier Hansson.
Quality Security AS i Fredrikstad, som var majoritetseier i Protect Vakthold & Sikkerhet, har fortsatt drift i selskapene Quality Security Avd. 1 AS, Eku Security AS og Protect Vakthold & Sikkerhet Sande AS.
Sistnevnte selskap, Protect Vakthold & Sikkerhet Sande AS, har drevet med mobilt vakthold og alarmovervåking de siste fem årene. Dette lever i beste velgående og skal fortsette som før.
– Det er utrolig kjedelig at selskapet som ble etablert for 15 år siden skulle ende slik, men det ligger en liten trøst i det å vite at konkursen skyldes utenforliggende årsaker som ikke vi styrer over. Dette handler ikke om dårlig drift av Protect Vakthold & Sikkerhet AS, men en pandemi som tok hele markedet fra oss. Vi satset bredt i en snever nisje bestående av festivaler, arrangementer og uteliv. Alle disse markedene ligger nede, sier Petter Nilsen.