– Feil om desember-tyverier
Faktisk.no har sjekket presseoppslag om at «Butikktyver stjeler for 732 millioner kroner i desember». Dette er ikke første gang tyveristatistikkens troverdighet settes på prøve: Aktuell Sikkerhet har tidligere avslørt at store norske kjeder ikke vedkjente seg tall som Infratek Security Solutions opererte med.
NTB-saken som Faktisk.no har faktasjekket, ble publisert i en rekke medier 20. desember i fjor. Den påsto at butikktyver stjeler for 732 millioner kroner i desember. Tallets kilde ble opplyst å være Virke, den ledende hovedorganisasjonen for tjenestenæringene.
Faktisk.no AS er en ideell organisasjon som med sin uavhengige redaksjon faktasjekker samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge.
Etter å ha konfrontert NTB med påstanden om desember-tyveriene, la nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes seg ifølge Fakta.no flat:
– Da har vi altså tatt feil, vi har lest tabellen feil rett og slett, ved å bruke det totale tallet Virke oppgir som svinn, og ikke det tallet de oppgir som tyverier, skriver Faktisk.no.
Virke anslår i pressemeldingen som lå til grunn for NTB-saken at butikktyver stjeler for 388 millioner kroner i desember. Hvis man legger til anslaget for svindel fra ansatte, blir tallet 593 millioner kroner. Det er altså NTB som har inkludert ytterligere 139 millioner kroner, noe som er oppgitt å være administrativt svinn – blant annet transportskader. På den måten kom de frem til 732 millioner kroner.
NTB-teksten klassifiseres som FAKTISK HELT FEIL, den dårligste konklusjonen som faktasjekkerne bruker.
På tross av denne forklaringen som bringer den presenterte svinnstatistikken i et annet lys, stiller Faktisk.no spørsmål ved tallgrunnlaget som Virke operer med. De sier blant annet:
– Tallene er basert på historiske tall fra Centre for Retail Research i Storbritannia. De er flere år gamle, og de presenterer et månedstall for desember, uten at noen har målt hvordan butikktyverier fordeler seg gjennom året. Anslaget er også betydelig høyere enn i en annen undersøkelse.
For å underbygge hvordan svinnet i den norske varehandelen gjennom år er fremstilt, viser Faktisk.no til den nordiske rapporten «Infratek Annual Retail Theft Survey» som Aktuell Sikkerhet i 2015 stilte kritiske spørsmål rundt. Frem til dette året var det det samme britiske senteret som bidro til denne, på oppdrag fra Infratek Security.
Infratek Security er etter den tid kjøpt opp av Securitas. Roy Tuhus, som den gang var Infrateks ansvarlige for svinnstatistikken, sier til Faktisk.no at han står inne for innholdet i 2015-statistikken.
Siden 2015 har det ikke kommet flere slike undersøkelser, men ifølge Faktisk.no sier Tuhus at de jobber med saken.
Faktisk.no skriver at Infratek-statistikken i 2015 fikk bred medieomtale og refererer til Aktuell Sikkerhet, som var først – og med ett unntak eneste presse – som stilte kritiske spørsmål om troverdigheten:
– Blant annet spurte Aktuell Sikkerhet om hvordan rapporten kunne konkludere som den gjør om butikktyverier og svinn i Norge, når sikkerhetssjefene til Norgesgruppen, Coop, Rema, Bunnpris, Elkjøp, Lefdal, Expert, Clas Ohlson, Maxbo, Optimera, H&M, Varner, G-Sport, G-Max, XXL og Jula ikke er kjent med at kjedene de representerer har bidratt med sine svinn- og tyveri-tall? Skriver Faktsik.no.
Les lederartikkelen i Aktuell Sikkerhet etter avsløringen.
I likhet med Tuhus, sto professor Joshua Bamfield ved det britiske instituttet fast ved resultatene i undersøkelsen.
– Bamfield svarte at han hadde lovet respondentene full anonymitet og at han ikke under noen omstendighet vil røpe hvem som deltok i undersøkelsen.
I dokumentasjonen som Faktisk.no har jobbet frem, kan du også lese om en annen undersøkelse fra 2015:
– I 2015 ble det publisert en annen rapport - den såkalte «Global Retail Theft Barometer». Den er laget av analysebyrået «The Smart Cube». Der kommer Norge ut som det landet i verden med aller minst svinn.
Faktisk.no er kritisk til at sikkerhetsbransjen og representanter for sikkerhetsbransjen – som lever av forebyggende svinnarbeid og salg av sikkerhetsutstyr – står bak, eller har sentrale roller, i arbeidet med å fremskaffe og promotere rapportene. Dette kan du lese alt om hos Faktisk.no, hvor også aktørenes synspunkter kommer til uttrykk.