Jack Fischer Eriksen, direktør i NSR (foto: Even Rise).

Tror de færreste sikret seg før Kina-tur

– Jeg frykter at store verdier kan komme på avveie fordi man ikke har vært bevisst på at man kan bli utsatt for etterretningsvirksomhet via IKT-plattformene, sier Jack Fischer Eriksen. – Slik anklager er fullstendig grunnløse og uansvarlige, svarer Kinas ambassade i Oslo.

Publisert

Det er Dagens Næringsliv (DN) som bringer til torgs Jack Fischer Eriksens bekymringer etter at 240 norske næringslivsfolk var påmeldt til statsbesøket i Kina som statsminister Erna Solberg ledet an i april.

Kjøp og sett deg inn i hele DN-saken her.

Fischer Eriksen er direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR).

Ett av flere ekspertutvalg som NSR har, tar for seg nettopp internasjonal sikkerhet.

Utvalget arbeider med kriminalitets- og sikkerhetsutfordringer internasjonalt, og bistår næringslivet på ulike måter slik at de skal kunne stå bedre rustet til å møte sikkerhetstrusler i utlandet.

Med Politiets sikkerhetstjeneste sin trusselvurdering for 2017 friskt i minne, er det naturlig at Kina er ett av landene som NSR oppfordrer til aktsomhet rundt. Dette skriver PST om digital spionasje i sin trusselvurdering for 2017:

– Russiske og kinesiske aktører har forsøkt å kompromittere datasystemer hos virksomheter som forvalter grunnleggende nasjonale verdier og store kommersielle interesser. Det vil bli gjennomført avanserte datanettverksoperasjoner mot norske myndigheter, IKT-tjenestetilbydere, teknologimiljøer og mot aktører med ansvar for kritisk infrastruktur også i 2017.

Mistanken om dataangrep fra Kina er imdilertid ikke ny, og i 2013 skrev Aktuell Sikkerhet følgende:

– Norske selskaper har trolig mistet kontrakter på grunn av kinesisk dataspionasje, hevder Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Forsvarsprodusenten Nammo på Raufoss er et av selskapene som er forsøkt hacket fra Kina.

Fischer Eriksen sier til DN at det vil overraske ham stort om det ikke finnes noen på deltakerlisten under statsministerens Kina-tur som i forkant ikke gjorde sikkerhetstiltak i det hele tatt.

– Vi har grunn til å tro at de fleste ikke gjorde det. Jeg frykter at store verdier kan komme på avveie fordi man ikke har vært bevisst på at man kan bli utsatt for etterretningsvirksomhet via IKT-plattformene, sier han til avisen.

Den kinesiske ambassaden i Oslo hevder overfor DN at slike anklager er fullstendig grunnløse og uansvarlige.

Det var i en kronikk i DN at Fischer Eriksen først slo alarm om det han oppfatter som et lavt sikkerhetsnivå i norsk næringsliv. Kronikken har han skrevet sammen med seniorrådgiver Kjetil Skogrand i Rud Pedersen.

Undersøkelser som Fischer Eriksen har gjort, gjør ham bekymret og gir grunnlag for å mene at næringslivsdeltakerne i forkant av Kina-turen kun søkte råd hos sine eventuelle interne sikkerhetsfunksjoner. Han har ikke klart å finne ut at eksterne aktører bisto med slik kompetanse.

– I utgangspunktet orienterer PST myndigheter på reise. Så lenge de ikke orienterer næringslivet, er det ikke så veldig mange andre som kan gjøre det. Jeg kjenner ikke til noen eksterne som har bistått noen av selskapene som deltok, sier Fischer Eriksen til DN.

Les mer i DN om hva Fischer Eriksen sier om sikkerhetsrisikoen i blant annet Kina, og hans beskrivelser av hvor enkelt det kan være for uærlige å skaffe seg informasjon fra personer som ikke tar høyde for trusselbildet.

– Informasjonssikkerheten i nettverk er en vanlig bekymring hos en rekke land rundt om i verden. Kina er selv er et av de største ofrene for cyberangrep. Den kinesiske regjeringen er en resolutt motstander av cyberangrep i hvilken som helst form. Enkelte nordmenn anklager Kina for å begå spionasje mot norske forretningsfolk, utelukkende basert på sine egne antagelser. En slik anklage er fullstendig grunnløs og uansvarlig, slår Kinas ambassade i Oslo tilbake gjennom sitt svar til DN.

Powered by Labrador CMS