Du er her

– Kina står bak alvorlige dataangrep

– Norske selskaper har trolig mistet kontrakter på grunn av kinesisk dataspionasje, hevder Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Forsvarsprodusenten Nammo på Raufoss er et av selskapene som er forsøkt hacket fra Kina.
Av even@askmedia.no
Publisert 03.03.2013 18:15

IT-sjef Ole Ingarth Karlsen hos Nammo. (Arkivfoto: Even Rise)

Overfor TV 2 bekrefter avdelingsdirektør Eiliv Ofigsbø i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet at norske selskaper rammes av organisert dataspionasje i et større omfang enn det som tidligere har vært kjent. TV-kanalen viste i sist uke til at en statlig militær hackergruppe skal ha stått bak angrep mot mål i Norge.

For to år siden skrev Aktuell Sikkerhet at forsvarsprodusenten Nammo på Raufoss i 2009 og 2010 mottok åtte målrettede eposter fulle av trojanske hester. Flere av disse kom fra avsendere som opererte fra Kina, men også Sør-Korea og Australia.

– Man kan aldri være trygg, men heldigvis var det ingen av disse åtte som klarte å komme seg inn. Det var ingen selvfølge at angrepene mot oss skulle bli stoppet før de gjorde noen skade, sa IT-sjef Ole Ingarth Karlsen til Aktuell Sikkerhet.

Nammo er en del av et opprinnelig nordisk forsvarskonsern som produserer ammunisjon, rakettmotorer, demilitarisering og annen høyteknologi.

– Som IT-sjef er det mitt problem dersom det plutselig sitter noen utenforstående som har tatt kontroll over en av våre pc-er. Da hjelper det ikke om vi på forånd har investert i all verdens fancy brannmurer. De som driver med slik industrispionasje er ingen dumminger, sa Karlsen.

Tre av angrepene mot Nammo som Aktuell Sikkerhet omtalte, passerte antispamfiltrene som han da karakteriserte som de beste på markedet. Likevel klarte de å unngå at data ble stjålet.

Full så heldige har ikke virksomhetene som Nasjonal Sikkerhetsmyndighet forteller om til TV 2.

– Konsekvensen av spionsaker kan være at man mister informasjon eller taper kontraktsforhandlinger. Vi har sett konkrete eksempler på at norske selskaper trolig har tapt kontrakter som følge av spionasje, sier Ofigsbø til TV 2.

Her kan du lese hva TV 2 skriver om alvorlige dataangrep fra Kina.

"