Gjøvik tingrett slår fast at det kunne gått mye verre med to voldsutsatte politifolk dersom vekteren ikke hadde grepet inn (illustrasjonsfoto: Even Rise).
Gjøvik tingrett slår fast at det kunne gått mye verre med to voldsutsatte politifolk dersom vekteren ikke hadde grepet inn (illustrasjonsfoto: Even Rise).

Vekter reddet skadde politifolk fra voldsmann

Totningen sparket, slo, bet og lugget to politifolk – og nektet å slippe taket i politikvinnens hår. Først da en vekter kom dem til unnsetning lot det seg gjøre å pågripe mannen. – Uten vekterens bistand kunne det gått mye verre med politifolkene – som begge måtte legebehandles, slår tingretten fast.

Publisert Sist oppdatert

Det var under fjorårets Akevittfestival i Gjøvik at totningen i slutten av 40-årene tok seg en bytur. Utpå kvelden, etter å ha blitt uvenner med samboeren, ble han oppsøkt av en politimann og en politikvinne. De ga ham beskjed om at han var uønsket, og at han måtte forlate området.

Da mannen møtte til hovedforhandling i Gjøvik tingrett nylig, erkjente han å ha sparket politimannen i lår/hofte, å ha slått ham i kinnbeinet og å ha påført ham bitt i hånda, før han deretter tok tak i politimannens lyske/skritt. Han innrømmer også å ha påført politikvinnen bitt i underarmen, og at han tok tak i håret hennes og dro hodet oppover, samt å ha sparket henne i ryggen.

Alt dette skjedde i forbindelse med at han ble forsøkt pågrepet. Tingretten karakteriserer totningens bitt i politikvinnens arm som så hardt at han «låste fast armen» hennes. Bittet gikk gjennom uniformsjakken og resulterte i bittskade på underarmen.

– Tiltalte dro også av henne uniformslua, og tok tak i håret hennes helt inne ved hodebunnen slik at hodet ble fastlåst tilsvarende armen. Hun skrek av smerte, og kollegaen forsto at hun var i nød, heter det i rettens vurderinger. Der kommer det også frem at totningen ikke slapp taket i håret på tross av at politimannen slo ham både i brystet og ansiktet med knyttet og flat hånd.

– Kom igjen, slå! Ropte tiltalte mens han fortsatt dro politikvinnens hode nedover. Hun fryktet ifølge egen forklaring at hodet hennes ville bli slått i asfalten.

Vekteren, som tilfeldigvis var på stedet, tok ansvar da han forsto hva som var i ferd med å skje:

Ved hjelp av et tommelgrep på tiltalte sørget vekteren for at voldsmannen slapp taket i politikvinnens hår. Først da lot det seg gjøre å pågripe mannen.

Hele situasjonen synes svært fastlåst da vekteren grep inn, og hjalp til. Hvis ikke han hadde kommet til stedet kunne det lett gått mye verre med politibetjentene. Retten har lagt vekt på disse forholdene i skjerpende retning, heter det i dommen fra Gjøvik tingrett.

– Begge politifolkene måtte i etterkant oppsøke legevakta, der de fikk stivkrampesprøyter. Politikvinnen hadde en stor hevelse på armen, mens kollegaen blødde fra bittet i hånden, skriver Totens Blad.

Mannen må sone 40 dager i fengsel. Han må i tillegg betale saksomkostninger med 3.000 kroner.