NSR-direktør om reisesikkerhet: – Ikke oppløftende

Norsk næringsliv er for dårlig til å ha retningslinjer for egen digital reisesikkerhet. Det kommer frem i Kriminalitets- og sikkerhetsundersøkelsen i Norge 2019

Publisert

Hele 68 prosent av virksomhetene som deltok i Kriminalitets- og sikkerhetsundersøkelsen (Krisino) 2019, i regi av Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), sier at de ikke har retningslinjer for reisesikkerhet. Det er første gang dette er tema i undersøkelsen som er gjennomført siden 2006; i starten hvert år og annethvert år etter 2009.

– Resultatet er ikke oppløftende.

Det sier direktør Odin Johannessen i undersøkelsens forord, og det poengteres videre om den manglende digitale reisesikkerheten i oppsummeringen:

– I 2018 dro nordmenn på over 600.000 utenlandsreiser i jobbsammenheng. Ingen ville finne på å forlate jobben uten å se til at utgangsdøra er låst. Men mange kan finne på å reise til utlandet, kanskje også til land med en helt annen sikkerhetssituasjon enn Norge, og medbringe dit digitale plattformer som bærbare datamaskiner, mobiltelefon og nettbrett, fullstappet med forretningshemmeligheter.

NSR kommenterer ytterligere sitt overraskende funn knyttet til mangelfull reisesikkerhet:

– Viktige verdier for mange virksomheter finnes i form av digital informasjon – produktdesign, kostnadsberegninger, kundelister, tilbud og kontraktutkast. Mye av denne informasjonen ligger typisk i bærbare datamaskiner til personer i toppledelsen og andre som driver utadrettet virksomhet. Flere lar de tyngste av disse plattformene ligge ubevoktet igjen på hotellrommet når de spiser middag om kvelden. Mange kopler seg uten ettertanke på trådløse nettverk på flyplasser, restauranter og hoteller. De har sensitiv informasjon liggende ubeskyttet og ukryptert på det digitale skrivebordet, og sender ukritisk e-poster og digitale meldinger over nett som kan avlyttes. Det finnes enkle sikkerhetsforanstaltninger som kan forebygge digitale tyverier og industrispionasje på reiser.

Dette avslører Krisino 2019 når det gjelder digital reisesikkerhet

  • 25 prosent har retningslinjer for digital reisesikkerhet enten for ansatte, ledere eller for begge grupper, mens det er 68 prosent av virksomhetene som ikke har det.
  • 22 prosent av virksomhetene i privat sektor har retningslinjer, mens 36 prosent av de offentlige virksomhetene svarer det samme.
  • 49 prosent av virksomheter med aktiviteter i utlandet har retningslinjer, men også i denne gruppen er det nesten halvparten som ikke har retningslinjer (47 prosent).
  • 80 prosent av virksomhetene med 1 til fire ansatte har ikke retningslinjer, mens 45 prosent av virksomheter med 100 ansatte eller flere svarer det samme.
  • Når det gjelder bransje er det 83 prosent av virksomhetene i bygg og anlegg som ikke har retningslinjer, og kun 10 prosent som har det. I offentlig administrasjon er det 47 prosent som ikke har retningslinjer, mens 41 prosent har det.

Krisino er gjennomført av Opinion for NSR. Undersøkelsen bygger på et utvalg ledere og sikkerhetsansvarlige i 2000 private og 500 offentlige virksomheter.

Powered by Labrador CMS