Kjell Frode Vik er landsjef for Nokas, og jobbet tidligere med flyplassikkerhet. Nå kan han glede seg over at arbeidet han startet på ga solide resultater (arkivfoto: Even Rise).
Kjell Frode Vik er landsjef for Nokas, og jobbet tidligere med flyplassikkerhet. Nå kan han glede seg over at arbeidet han startet på ga solide resultater (arkivfoto: Even Rise).

Nokas vant: Securitas mister 39 flyplass-avtaler

Nokas tok nærmest storeslem i konkurransen om sikkerhetsleveranser til 42 Avinor-flyplasser. Securitas Transport Aviation Security får, med sine cirka 1.300 ansatte, bare beholde tre av dem.

Publisert

– Jeg kan bekrefte at Nokas Aviation Security er tildelt to kontrakter som omfatter til sammen 39 flyplasser. Utover at vi er glade for dette, ønsker jeg ikke å kommentere nevnte sikkerhetsleveranser før karenstiden går ut, sier kommunikasjonssjef Ådne Mauritzen i Nokas.

Nokas har fra før to kontrakter med Avinor på Oslo Lufthavn Gardermoen. Den ene omfatter sikkerhetskontroll av passasjerer og håndbagasje, samt innsjekket bagasje. Den andre omfatter sikkerhetskontroll av andre personer enn passasjerer og medbrakte gjenstander, inspeksjon av kjøretøy, varer og andre leveranser, overvåking og utrykning. Disse ble tildelt for en åtteårs-periode i fjor.

Nokas leverer også flyplassikkerhet på Arlanda utenfor Stockholm, en kontrakt de vant ved å utkonkurrere Securitas våren 2016.

At Securitas-selskapet Securitas Transport Aviation Security (Stas) nå mister leveransen til 39 av de 43 flyplassene som har vært i spill anses som et stort nederlag, og innebærer et betydelig omsetningsfall. Ifølge regnskapstallene for 2018 omsatte selskapet, som da ifølge egne nettsider leverte sikkerhetstjenester til 45 flyplasser – deriblant Longyearbyen, for nærmere 630 millioner kroner. Nå mister de 39 av dem.

Ifølge innrapporterte tall har selskapet cirka 1.300 ansatte. Normal praksis er at de fleste av dem, gjennom en virksomhetsoverdragelse, får ansettelse i det selskapet som overtar.

Daglig leder Dorothy Billett ønsker ikke å kommentere saken utover å bekrefte at Securitas Transport Aviation Security er tildelt en av de tre avtalene som Avinor-flyplassene er fordelt i.

– Vi er inne i en fjorten dagers karensperiode, og jeg ønsker ikke si noe mer før den er utløpt, sier hun.

Karenstiden kan, av de involverte, brukes til å klage på tildelingene som er gjort. Anbudskonkurransen om de 42 flyplassene, fordelt på tre kontrakter, har pågått over lang tid med omfattende forhandlinger underveis.

Tildelingen fra Avinor til Stas består av flyplassene i Stavanger, Bergen og Trondheim. Dette er tre av Avinors store flyplasser, noe som betyr at avtalene med Nokas inkluderer landets minste flyplasser.

Nokas bytter om kort tid navn til Avarn Security.

Powered by Labrador CMS