Administrerende direktør Kjell Frode Vik har grunn til å smile etter at Nokas sikret seg sikkerhetskontrollen på Arlanda. Her er han fotografert på Oslo Lufthavn (arkivfoto Even Rise).
Administrerende direktør Kjell Frode Vik har grunn til å smile etter at Nokas sikret seg sikkerhetskontrollen på Arlanda. Her er han fotografert på Oslo Lufthavn (arkivfoto Even Rise).

Nokas ble vinner på Arlanda

Nokas har vunnet konkurransen om å ivareta sikkerhetskontrollen på Stockholm Arlanda Airport. Oppdraget sysselsetter 800 personer, og gir etter det Aktuell Sikkerhet erfarer en årlig omsetning på 283 millioner svenske kroner.

Publisert Sist oppdatert

Nokas overtar arbeidet i sikkerhetskontrollen på flyplassen 1. februar 2017. Kontrakten gjelder for inntil sju år.

Administrerende direktør Kjell Frode Vik i Nokas Aviation Security har tidligere sagt til Aktuell Sikkerhets lesere at selskapet skal lykkes innen flyplassikkerhet i hele Skandinavia. Frem til nå har selskapet kun vært representert på Oslo Lufthavn.

Tildelingen fra Swedavia på Stockholm Arlanda Airport er dermed første skritt videre på veien for å nå dette målet.

– Oppdraget er tildelt Nokas, men jeg understreker at kontrakten ikke kan signeres før i neste uke. Det skyldes konkurrentenes rett til eventuelt å kunne klage, sier pressesjef Ulf Wallin i Swedavia.

Sikkerhetskontrollen på Arlanda ivaretas i dag av Securitas Sverige AB. VD Joachim Källsholm sier til Aktuell Sikkerhet at de ikke vil å klage.

– Hele prosessen har vært feilfri, så vi har ingen grunn til å klage. Hvis vi skulle matchet prisen som Nokas operer med, måtte vi lagt oss ned på 283 millioner kroner årlig. Det er drøye ti millioner kroner lavere enn vårt tilbud, noe som ikke ville vært forsvarlig, sier Källsholm.

Det andre selskapet som kjempet om avtalen var vikarbyrået Proffice Group. PR og pressesjef Maria Uggla bekrefter overfor Aktuell Sikkerhet at heller ikke de vil klage.

– Å drive sikkerhetskontrollen er en betydelig oppgave som sysselsetter cirka 800 personer. Det hører med til historien at Securitas fortsetter med leveransen av det øvrige vaktholdet på flyplassen. Denne avtalen er imidlertid langt mindre enn den som gjelder for sikkerhetskontrollen, sier Vallin.

De siste årene har Securitas levert begge vakttjenestene gjennom én avtale. Swedavia, Sveriges svar på Avinor, bestemte seg imidlertid for å endre på dette i forbindelse med anbudsrunden som opprinnelig skulle vært sluttført i fjor høst.

– Vi fant det gunstig å dele anbudet i to, ikke minst for å skape større konkurranse. Securitas vant vaktholdet som ikke omfatter sikkerhetskontrollen, og videreførte den leveransen på direkten. Vi avbrøt imidlertid anbudskonkurransen som gjaldt for sikkerhetskontrollen, og lyste denne ut på nytt. Det skyldtes både en klage fra Securitas etter at Proffice ble tildelt oppdraget, samt at vi innså å ha gjort saksbehandlingsfeil. Det er med andre ord en runde nummer to Nokas nå har vunnet, sier Vallin.

Nokas vil avvente med å kommentere denne saken inntil klagefristen er ute, sier kommunikasjonssjef Ådne Mauritzen.