Lederartikkel

Nytt år og nye muligheter

«Vi håper vekternes lønns- og arbeidsvilkår blir tema i året som kommer, og at bransjen blir så transparent at ingen kan påstå at vekterne deres lønnes som de skal – uten at det er sant.»

Publisert

Den tekniske delen av sikkerhetsbransjen kan se tilbake på et godt år med stor aktivitet. Det kan ikke vekterbransjen innen uteliv, arrangement og flyplass. De har, med få unntak, blødd som følge av Covid-19. 2020 er også det året da forhandlingene mellom vekterne og arbeidsgiverne endte med en historisk lang streik. Avstanden mellom ledelse og fotfolk økte. At Securitas og Avarn Security permitterte hovedtillitsvalgte tidlig i streiken, virket ikke forsonende. Heller ikke utstrakt bruk av uorganiserte vektere hos streikerammede kunder, virket samlende. Mange ser på begge deler som umoralsk og etisk forkastelig i en lovlig konflikt. Det blir spennende å se om arbeidstakersiden forfølger permitteringene og bruken av «stand in-vektere», og hva som kan komme ut av det.

Mange lider store tap av Covid-19, mens andre tjener godt på såkalt smittevern-vakthold

Underveis i konflikten er paradoksalt nok forholdet mellom arbeidstakerorganisasjonene Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og Parat også svekket. Årsaken er at Parat kom til enighet med arbeidsgiverne om en avtale NAF ikke kunne akseptere. Som om ikke det er nok, skal det også ha blitt dårlig stemning mellom de største arbeidsgiverne da Avarn Security noe senere ville imøtekomme NAF – men møtte motbør fra Securitas. Vi blir ikke overrasket om selskapene vurderer å skille lag, og at NHO Service og Handel i så fall må kjempe for fortsatt å ha begge som medlemmer. At tungt begrunnede dispensasjonssøknader aldri nådde NAF, tror vi kan bli et hett tema på kammerset i Næringslivets Hus – der virksomhetene bak søknadene kanskje også insisterer på å få ytre seg. Mange lider store tap av Covid-19, mens andre tjener godt på såkalt smittevern-vakthold. Offentlige virksomheter er blant dem som bruker vektere fra selskaper uten tariffavtale til dette. Noen av dem går også rundt prinsippet om valg av godkjente lærebedrifter.

Vi håper vekternes lønns- og arbeidsvilkår blir tema i året som kommer, og at bransjen blir så transparent at ingen kan påstå at vekterne deres lønnes som de skal – uten at det er sant.

En spesiell oppfordring går til offentlige virksomheter, blant andre Sykehusinnkjøp, Vinmonopolet og NRK, om å velge leverandører som lønner etter tariff og som er godkjente lærebedrifter.

Samtidig tenker kanskje mange at det ikke er så viktig å følge reglene, all den tid statsminister Erna Solberg også praktiserer forskjell på liv og lære: Hun boikotter som kjent både Wizz Air og Ryan Air, samtidig som partiet erkjenner at det i de siste årene har brukt vektere som verken har tariffavtale eller jobber i godkjent lærebedrift.

God jul og godt nytt år!

Powered by Labrador CMS