– Ikke rom for å bli tatt med buksene nede
LEDER: «Når politiet ser seg nødt til å bruke sine beste frontkjempere for å besøke sikkerhetsbransjeansatte på hjemmebane, forteller det ganske mye. Det er beklagelig at disse representerer de som jobber ute i Oslo-natta for at du og jeg skal være trygge ute på byen.»
Denne lederartikkelen er hentet fra Aktuell sikkerhet 3/2017
Da Oslo-politiet forleden skulle ransake hjemme hos doping-siktede vektere og ordensvakter, så de seg nødt til å sende væpnede kolleger fra Beredskapstroppen foran seg.
Årsaken var at politiet fryktet for sin egen sikkerhet i møte med enkelte av dem; som i politiets øyne er ustabile og farlige.
Ordensvaktene og vekterne, foreløpig litt flere enn ti i tallet, var i utgangspunktet siktet for bruk og/eller annen omgang med anabole androide steroider da politiet slo til. Funn under ransakingene gjør at saken nå er utvidet med siktelser for oppbevaring av større mengder anabole steroider, narkotikabruk og omgang med ulovlige våpen. Flere av de siktede har ifølge politiet den siste tiden vært involvert i voldsepisoder og annen kriminalitet.
Når politiet ser seg nødt til å bruke sine beste frontkjempere for å besøke sikkerhetsbransjeansatte på hjemmebane, forteller det ganske mye. Det er beklagelig at disse representerer de som jobber ute i Oslo-natta for at du og jeg skal være trygge ute på byen.
I en tid der sikkerhetsbransjen er nærmere å bli inkludert i samfunnsberedskapen enn den noen gang har vært, er det ikke rom for å bli tatt med buksene nede. Derfor er det meget viktig at bransjen og selskapene tar ansvar, og umiddelbart innfører tiltak i egne rekker for å luke ut eventuelle kriminelle og uegnede.
Ikke bare på ordensvakt- og vekternivå, men også blant eiere og ansatte i administrative og overordnede funksjoner. Alle er forbilder og formidlere av holdninger, med stor påvirkningskraft på de som er ute i møte med «folk flest».
Terje Mikkelsen i Norsk Arbeidsmandsforening minner om at arbeidsgiverne har et ansvar for å kjenne sine ansatte; rett og slett å sette seg inn i hvem man faktisk har i arbeid. Dette er kloke ord. Alle ledere bør spørre seg selv om de er flinke nok til det. Det handler blant annet om noe så enkelt som å snakke sammen: Å lære hverandre å kjenne gjennom en samtale i ny og ne!
Se hva du kan lese om i Aktuell Sikkerhet 3/2017 her