Høstens store bomskudd

«Vi mener helt klart at Infratek, som lever av sikkerhet og troverdighet, burde sørget for å presentere en undersøkelse såpass kvalitetssikret at den i ettertid kan dokumenteres bedre»

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Aktuell sikkerhet 5/2015

Like sikkert som at elgjegerne trekker til skogs hver høst, starter Infratek Security Solutions sin store jakt på økte markedsandeler. Det skjer foran et fyldig norsk pressekorps, mer eller mindre logrende til et show som alltid iscenesettes under streng regi av spesialrådgiver Paal Espen Hambre og hans assistent. Begge innleide fra Hill+Knowlton Strategies. Vi snakker om Infrateks store svinn- og tyveriundersøkelse med navnet Infratek Annual Retail Theft Survey (IARTS), utarbeidet av professor Joshua Bamfield ved Centre for retail research (CRR).

Hemmelighetskremmeriet i forkant er absolutt, og forventningene bygges opp deretter. Nøyaktig klokka 09.00, når Roy Tuhus, nordic director product management & business development starter presentasjonen, blir undersøkelsen delt ut i papirform samtidig som den også sendes på mail til de fremmøtte representantene fra pressen. Alt er med andre ord tilrettelagt og timet slik at alle pressens representanter skal føle seg likestilt og viktige. En kjent metode for å gire journalistene opp til å kappes om å bringe nyhetene først til torgs.

Nevnte spesialrådgiver Hambre fortjener all mulig ros for utførelsen av PR-jobben hva angår å sikre Infratek massiv presseomtale. Både på riks- og lokalplan lar journalistene seg bruke som mikrofonstativer til ukritisk gjengivelse av det folk flest oppfatter som en fasit for svinn- og tyverisituasjonen i norske og nordiske butikker. Dette fordi Infratek gjennom undersøkelsen gir inntrykk av å vite hva som stjeles, og hvem som gjør det.

Aktuell Sikkerhet var eneste publikasjonen som stilte kritiske spørsmål om dette til Roy Tuhus under presentasjonen. Det gjorde vi fordi de sikkerhetsansvarlige i mer enn 99 prosent av dagligvarehandelen, samt hos Elkjøp, Lefdal, Expert, Clas Ohlson, Maxbo, Optimera, H&M, Varner, G-Sport, G-Max, XXL og Jula ikke er kjent med at kjedene de representerer har bidratt med sine svinnog tyveritall.

Roy Tuhus uttalte samme dag at undersøkelsen som utføres av professoren i Storbritannia er kostbar og at Infratek har full tillit til at respondentene er reelle, samt at de representerer et bredt nok utvalg. Samtidig fortalte han at Infratek ikke har peiling på hvem som er spurt, og at alle respondentene er lovet full anonymitet fra professoren i Storbritannia.

Aktuell Sikkerhet har forsøkt å komme i kontakt med noen som har bidratt til Infrateks undersøkelse, uten å lykkes. Det er heller ingen som har kontaktet oss og bekreftet sin deltakelse etter at vi omtalte saken i nettutgaven.

Vi mener helt klart at Infratek, som lever av sikkerhet og troverdighet, burde sørget for å presentere en undersøkelse såpass kvalitetssikret at den i ettertid kan dokumenteres bedre. I dag vises det til en professor som videre dekker seg bak sin selvpålagte taushetsplikt. Det er en stor risiko for at Infratek sitter igjen med et større troverdighetsproblem enn tillit blant detaljhandelens sikkerhetsansvarlige.

Det er også udiskutabelt at pressen må gå i seg selv og kvalitetssikre eget arbeidet bedre enn hva som er gjort i denne saken. Utover Aktuell Sikkerhet var det, så langt vi kjenner til, kun Dagligvarehandelen som ikke bet på Hill+Knowltons strategi om å skape full legitimitet rundt svinn- og butikktyveristatistikken.

All den tid Infratek har satt seg i den situasjonen at de ikke klarer å fortelle hvem som faktisk deltok med grunnlagsmateriale, fremstår statistikken uten tvil som høstens største bomskudd.

Even Rise

Les også: Store kjeder utelatt fra svinnundersøkelse

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS