Fortjent seier – men ingen grunn til å hvile på sine laurbær
LEDER: «Klagen som lensmann Terje Krogstad og visepolitimester Johan Martin Welhaven gikk i bresjen for å utarbeide, ga resultater.»
Denne lederartikkelen er hentet fra Aktuell sikkerhet 5/2017:
Gratulerer til Ringsaker lensmannskontor, Innlandet politidistrikt og resten av politi-Norge. Vi slenger også gjerne på en gratulasjon til hele det norske samfunnet!
Personvernnemnda har nemlig underkjent Datatilsynets ordre om å demontere en håndfull sikkerhetskameraer som Ringsaker lensmannskontor betjener i Brumunddal sentrum.
Klagen som lensmann Terje Krogstad og visepolitimester Johan Martin Welhaven gikk i bresjen for å utarbeide, ga resultater. Saklig argumentasjon og fakta-henvisninger fra innlandsbyens kriminalitetsbilde gjorde at fornuften seiret når klagen nådde Personvernnemndas bord. Dermed kan trygghetsfølelsen blant brumunddølene leve videre på samme måte som den har gjort siden kameraene ble satt i drift i august i 2014. Lensmannen sier at 30 oppklarte straffesaker i samme periode neppe ville blitt løst uten bildemateriell fra sikkerhetskameraene.
Før den tid var mange redde, spesielt etter et grovt gullsmedran som utløste betydelig frykt blant butikkansatte i hele byen.
15 måneder etter at politiet tok i bruk sikkerhetskameraene som er finansiert av Ringsaker kommune, kom Datatilsynet på kontroll. Tilsynet var det første i sitt slag, og uansett utfall ville resultatet bli retningsgivende for hele politi-Norge.
Slik saken endte i Personvernnemnda, forutsatt at Datatilsynet ikke forfølger den med søksmål i domstolsapparatet, så vil berettigede interesser som trygghet, oppklaring og kriminalitetsbekjempelse veie tyngre enn de registrertes personvern – også andre steder enn i Brumunddal. Det mener vi er veldig bra. I ettertid kan det faktisk sies at man bør takke Datatilsynets nei til sikkerhetskameraer for den viktige prinsippavgjørelsen som nå foreligger.
Samtidig er det viktig at politiet ikke hviler på sine laurbær etter seieren. Selv om Personvernnemnda slår fast at politiet selv er best på politifaglige vurderinger, er det ingen grunn til å lene seg tilbake foran monitorene og bruke sikkerhetskameraer som erstatning for ordinært politiarbeid.
Det er viktig å huske at vedtaket ikke åpner for fri kamerabruk. Dette er noe sikkerhetsbransjen også må ha i bakhodet når et helt nytt marked åpner seg i det ganske land.
Se hva du kan lese om i Aktuell Sikkerhet 5/2017 her