Staale Raa har sikret seg Siklas. Det innebærer at Låssenteret i år vil omsette for 300 millioner kroner (foto: Even Rise).
Staale Raa har sikret seg Siklas. Det innebærer at Låssenteret i år vil omsette for 300 millioner kroner (foto: Even Rise).

Låssenteret kjøper Siklas

Optimera Lås og Sikring AS er solgt til Ståle Raa-selskapet Låssenteret. Det gjør at sistnevnte i år vil passere en omsetning på 300 millioner kroner.

Publisert

Oppkjøpet av Lås og Sikring AS (Siklas) fullføres i løpet av tredje kvartal i 2019. Konserndirektør i Låssenteret, Ståle Raa, vil ikke fortelle hva han betaler for sin siste anskaffelse. Fra før har han – siden starten i 2017 – kjøpt flere selskaper, men også vokst organisk.

– Oppkjøpet av Siklas vil øke inntektene til Låssenteret med over 50 millioner kroner, sier han.

Siklas ble etablert i 1987 og er en av Rogalands eldste og største aktører innen lås, sikkerhet og adgangskontroll. Selskapet er et TrioVing Sikkerhetssenter med avdelinger i Haugesund, Sandnes og Kristiansand. Omsetningen i 2018 var 53 millioner kroner.

– Vi skal rendyrke virksomheten innenfor våre kjerneområder og ønsker å inngå et samarbeid med Låssenteret. Det innebærer at de overtar samtlige aksjer i Siklas, og at selskapet utvikles videre som en del av Låssenteret, uttaler administrerende direktør Asbjørn Vennebo i Optimera.

Optimera er ifølge Ståle Raa Norges største aktør innen salg og distribusjon av byggevarer, trelast og interiør med over 12 milliarder kroner i omsetning. Virksomheten har 200 utsalgssteder og omfatter blant annet Optimera Proff, Optimera Byggsystemer, Hansmark og kjedene Flisekompaniet og Montér. Optimera er en del av det internasjonale konsernet Saint-Gobain, som er Europas største distributør av byggevarer med en omsetning på over 41,8 milliarder Euro.

– Låssenteret er blitt Norges største frittstående aktør innen lås, sikkerhet og adgangskontroll med 18 avdelinger i Norge, og er den største frittstående kunden til Assa Abloy (TrioVing) i Norge. Låssenteret har et budsjett på 280 millioner kroner i tillegg til oppkjøp for 2019, sier Raa.

– Vi når målet vårt og vil passere 300 millioner kroner i omsetning på konsernbasis i år. Enda viktigere er det at vi sikrer oss en totalleverandør av sikkerhet med formidabel fagkompetanse og lang historie. Fagkompetansen, erfaringen og kundegruppen har en stor verdi for oss. Jeg er frem til å arbeide med de ansatte og sammen utvikle selskapet som avdelinger i Låssenteret, sier Ståle Raa.

Han poengterer at alle ansatte i Siklas får fortsette Låssenteret.

– Den største verdien i en slik bedrift er de ansatte og den fagkompetansen de besitter. Vi skal ivareta den kulturen og den lokale nærheten de har til markedet, men tilføre de fordelene det er å være i et større konsern som rendyrker låsesmedvirksomheten. Vi skal tilføre verdi i form av bedre betingelser på varekjøp, kompetanseutvikling og oppfølging av regulatoriske krav, sier Raa.

Låssenteret har fra før en avdeling i Stavanger. Ifølge Raa skal avdelingene i Stavanger og Sandnes bestå, uavhengig av hverandre, men med samme avdelingsleder.

– Regionen og markedet er stort nok til at dette er mest hensiktsmessig. Avdelingene kompletter hverandre, sier han.

Med den konsolideringen som skjer i lås- og sikkerhetsbransjen er det riktig å selge Siklas og fokusere på Optimera sin kjernevirksomhet. For oss har det vært viktig å finne en ny eier som vi har tro på at vil utvikle selskapet og de ansatte på en god måte samtidig som vi etablerer et samarbeid mellom Optimera og Låssenteret, sier Vennebo.

Låssenteret har en uttalt strategi om å bli ledende aktør i Norge gjennom oppkjøp og organisk vekst. I første kvartal meldte Låssenteret om kjøpet av GardIT Lås og Sikkerheit AS. I tillegg til oppkjøp har selskapet også en sterk organisk vekst.

– Vi har nettopp etablert en ny avdeling på Ski som vil være i gang i løpet av året. Det viktigste er de ansatte og de har vi allerede sikret oss. I tillegg ser jeg frem til å utvikle samarbeidet med Optimera som jeg mener kan gi begge parter fordeler og løsninger som kommer kundene til gode, sier Ståle Raa.