I den andre enden kan det sitte noen som ønsker å svindle deg – noe som gjør at du må sikre dataene dine.
I den andre enden kan det sitte noen som ønsker å svindle deg – noe som gjør at du må sikre dataene dine.

– Pass deg for korona-svindel

Det er all grunn til å være forsiktig dersom du får en epost som handler om Covid-19 (korona). Ifølge Norsk senter for informasjonssikring vil avsenderen trolig lure deg til å slippe skadelig programvare inn på maskinen din.

Publisert

– Cyberkriminelle er kjente for å bruke dagsaktuelle temaer i kampanjene sine, som for eksempel kriser. Korona-epidemien er intet unntak.

Det understreker Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) på sine nettsider.

– En epost eller et vedlegg som tilsynelatende omhandler noe man er interessert i, er fristende og enkelt å falle for i den forstand at man klikker på lenker eller laster ned vedlegg, advarer Norsis.

De varsler om at det i øyeblikket er pågående kampanjer der frykten for, og ønsket om informasjon om, korona-viruset utnyttes for å få ofrene til å slippe skadevare inn på maskinene sine.

Økokrim er også ute med advarsel knyttet til IT-svindel i forbindelse med korona-epidemien.

– Enkelte kriminelle vil kynisk se på situasjonen som en mulighet til å tjene penger, sier førstestatsadvokat Inge Svae-Grotli hos Økokrim.

I samme pressemelding advarer de også mot de sikkerhetsrisikoer som knytter seg til utstrakt bruk av hjemmekontor og nye kommunikasjonslinjer.

– Det fryktes at dette vil føre til flere såkalte CEO-bedragerier og fakturabedragerier, slår Økokrim fast.

NB: Onsdag startet skattemyndighetene utsendelse av den nye skattemeldingen. Det er forventet at mange i den forbindelse vil forsøke seg på svindel, blant annet i form av falske eposter som kan fremstå som ekte. Svindlernes formål er ofte å tilegne seg personsensitive opplysninger og informasjon om bankkonti.

Powered by Labrador CMS