Innhold fra annonsør

Ingeborg Haukerud i Ingeborg Beslag & Låssystemer leverer kameraløsning, alarm og adgangskontroll i tillegg til tradisjonelle låsesmedprodukter til Jessheim bad. Bak fra venstre: Børre Eriksen, Kato Lystad, Henrik Olsson, Thore Karoliussen, Lars Smeby og Ola Degerdal.

Ingeborg Beslag & Låssystemer om anbudskonkurranser:
– Ikke lenger nok å være tradisjonell låsesmed

Låsesmed Ingeborg Haukerud nøyer seg ikke med å levere lås, beslag og adgangskontroll til Jessheim bad. Sammen med sine ansatte sørger hun også for alarmanlegg og videosikring i Ullensaker kommunes nye signalbygg.

Publisert

Reportasjen er et redaksjonelt produkt fra papirutgaven, publisert på betalt plass i nettutgaven.

For å vinne store anbudskonkurranser har Ingeborg Beslag & Låssystemer AS for lengst skjønt at det ofte er avgjørende å kunne tilby mer enn tradisjonelle låsesmedprodukter.

– I flere og flere anbudskonkurranser sørger vi for å møte konkurrentene som en totalleverandør. Det er ofte en forutsetning for i det hele tatt å bli vurdert. Dagens låsesmed må være mer enn bare en tradisjonell låsesmed, sier gründer Ingeborg Haukerud.

Sammen med prosjektleder Børre Eriksen og flere ansatte, viser hun vei inn i Jessheim bad. Like inntil den runde bygningen, ligger byens fotballstadion og Jessheim is- og flerbrukshall. Gata vi befinner oss i heter – som seg hør og bør i et område for vekst og fysisk fostring – Aktivitetsvegen.

Thore Karoliussen og Ingeborg Haukerud fra Ingeborg Beslag & Låssystemer konstaterer med glede at alt er i rute i Jessheim bad.

Investerer i prosjektledelse:
Forbereder vekst

Jessheim bad fremstår som en byggeplass der håndverkerne er godt i gang med finalen. Når badets 128 dører tas i bruk på nyåret, er det Ingeborg og hennes ansatte som kan ta æren for at de åpner seg.

Anlegget har kapasitet til å ta imot 400 gjester samtidig.

– Vi er veldig stolte og innrømmer gjerne at det er prestisjefullt for oss å levere til et så stort og lokalt prosjekt. For oss er dette snakk om en leveranse verdt cirka 3,3 millioner kroner, sier Ingeborg Haukerud.

Ullensaker kommune har vært rause med innredningen av bygget. I tillegg til et konkurransebasseng på 25 x 21 meter, finnes to opplæringsbassenger, eget stupebasseng, aktivitetsbasseng, barnebasseng, familiesklie, to badstuer, to handikapgarderober og kiosk med servering både i den våte og i den tørre sonen.

Prosjektleder Børre Eriksen hos Ingeborg Beslag & Låssystemer begynte å jobbe med Jessheim bad lenge før byggestart, som var for et par år siden. Han roser alle involverte for å ha invitert med, og lyttet til, låsesmeden gjennom hele prosessen – også på et tidlig stadium.

– At vi kommer inn med vår lås- og beslagskompetanse tidlig i et prosjekt, er ofte veldig kostnadsbesparende for byggherren, sier han.

Helintegrert

Prosjektleder Børre Eriksen fra Ingeborg Beslag & Låssystemer har allerede fått oppmerksomhet fra flere entreprenører for løsningen som er laget til handikapgarderoben i Jessheim bad.

For hovedentreprenøren Seby AS, som i hovedsak eies av Veidekke Entreprenør AS, leverer Ingeborg Beslag & Låssystemer lås, beslag og rullegitter til Jessheim bad. De øvrige leveransene skjer som underleverandør til elektroentreprisens vinner, Seko Elektro AS.

– Ullensaker kommune skal, med utgangspunkt i en rammeavtale, ha adgangskontroll fra RCO Security på alle byggene sine. Elektroleveransen fra oss, gjennom Seko Elektro, består derfor av grad 2-anlegget M5 Mega. Dette har et helintegrert RCO alarmsystem, sier Eriksen.

– Når det gjelder ITV-anlegget, så består det av kameraer fra Hikvision og videomanagement (vms) fra Mirasys. Begge deler er levert av Kamtek AS. RCO-anlegget er for øvrig også integrert i nevnte vms-system, legger Eriksen til.

– Vårt bidrag til Jessheim bad, gjennom Ingeborg Beslag & Låssystemer, er 15 kameraer med Mirasys V8, hvorav de fleste har 4K-oppløsning. Tre av dem er utvendig PTZ-domer med 36 x optisk zoom. Disse har 200 meter adaptivt IR-lys som gir gode bilder i mørket, sier daglig leder Kato Lystad i Kamtek AS.

Kamtek, med Kato Lystad i spissen, ble valgt som leverandør av kameraene som skal sikre bygningsmasse og gjester i Jessheim bad.

Egen konstruksjon

RCO Security er blitt en betydelig leverandør til Ingeborg Beslag & Låssystemer. I løpet av noen få år har handelen dem imellom firedoblet seg.

– Ingeborg Beslag & Låssystemer er blitt en av våre største kunder og viser gang på gang at de besitter nødvendig kompetanse for å utnytte mulighetene i våre produkter. For oss er det stas å kunne være døråpner for alle som skal bruke fasilitetene i Jessheims nye signalbygg, sier key account manager Ola Degerdal i RCO Security.

Det er lagt vekt på at dørene i badeanlegget skal kunne åpnes berøringsfritt. En slik løsning ble valgt lenge før verden ble rammet av Covid 19, men pandemien aktualiserer viktigheten av smittevern.

Ola Degerdal og RCO sørger for adgangskontroll med helintegrert alarmsystem til Jessheim bad. Her viser han vandalsikre kortlesere for Ingeborg Haukerud.

Som omtalt tidligere, har Jessheim bad et stort aktivitetsbasseng. Dette er tilrettelagt for handikappede med dertil hørende garderober. Aktivitetsbassenget skal også brukes til svømmeopplæring – blant annet for muslimske kvinner.

– Denne delen av Jessheim bad skal kunne låses av for de øvrige brukerne, og skjermes med gardiner når nevnte gruppe får svømmeopplæring. Det er direkte adgang gjennom to handikap-garderober til det ene aktivitetsbassenget. Derfor er det både behov og krav for et tilpasset låssystem, sier Eriksen.

Det er valgt PLS-styring (programmerbar logisk styring) med touch-brytere tilsvarende det «NSB-oppsettet» vi er vant til fra togvognene.

– Vi har også installert RFID-lesere slik at de ansatte kan låse opp dørene hvis alarmen utløses inne i handikapgarderobene. Når det skjer, vil automatikken deaktiveres slik at dørene kan åpnes på en diskret måte for å unngå innsyn. Denne løsningen har vi konstruert selv, og utbyggere flere steder i landet har allerede vist interesse for konstruksjonen, sier Eriksen.

30 millioner

Ingeborg Beslag & Låssystemer ble startet av Ingeborg Haukerud hjemme i Nord-Odal for 22 år siden. Senere ble det utvidet med kontor og lager i Skarnes og butikk i Kongsvinger.

Som alle andre i bransjen er vi under utvikling, og må tilpasse oss det voksende prosjektmarkedet der låsesmeden må levere mer enn bare «brød og melk».

Ingeborg Haukerud

I dag er hele virksomheten samlokalisert på Jessheim, et drøyt steinkast fra Jessheim bad. Haukerud eier virksomheten selv. Stor vekst de siste årene har ført til at bedriften nå har 27 ansatte inkludert to lærlinger. Spesielt innen prosjektledelse er det brukt store ressurser.

– I fjor omsatte vi for 25,5 millioner kroner. De to siste årene har vi endt opp med lavere resultat enn tidligere, noe som skyldes investering i prosjektledere. Først litt frem i tid vil vi høste av deres innsats. I mange anbudskonkurranser ser vi at det gjerne tar to år fra vi kalkulerer prisene til montasjen starter. Målet for inneværende år er å øke omsetningen til 30 millioner kroner, og etter hvert nå de samme marginene som vi tidligere har hatt, sier Ingeborg Haukerud.

– Som alle andre i bransjen er vi under utvikling, og må tilpasse oss det voksende prosjektmarkedet der låsesmeden må levere mer enn bare «brød og melk». Leveransen til Jessheim bad, med blant annet alarm og kameraovervåking, er et godt eksempel på det, legger hun til.

De ansatte, som driver med anbuds-beregning, har allerede sikret Jessheim-selskapet solid ordreinngang til langt ut i 2024.

– Vi har likevel tilgjengelige ressurser til å ta oss av både service-oppdrag og mindre jobber i lokalmiljøet. I høst ansetter vi derfor serviceteknikere og en selger for etter-markedet. Det skjer parallelt med generell kompetanseheving i alle ledd. Vi forbereder oss for å vinne nye kontrakter, sier Haukerud.

Thore Karoliussen, Kato Lystad, Børre Eriksen, Ingeborg Haukerud og Henrik Olsson viser frem det tekniske rommet med server for video management systemet. Betjeningen skjer fra klientstasjoner.

Selger ikke

Fra basen på Jessheim strekker primærområdet for Ingeborg og hennes ansatte seg fra Eidsvold i nord, til Kongsvinger i øst og til Oslo i sør, men også andre steder dukker det opp jobber. Ombyggingen av hotellet

Det som startet med panikk og frykt for både lønninger og husleie som skulle betales, ble erstattet av en enorm glede over den laginnsatsen som samtlige ansatte bidro med.

Ingeborg Haukerud

Nevra på Nordseter er et eksempel på det. Aktuell Sikkerhet har flere ganger skrevet om Prosero og Låssenteret som de siste årene har kjøpt en rekke selvstendige låsesmedbedrifter. Ingeborg Haukerud har mange ganger – fra ulike aktører – fått tilbud om å selge, men er ikke klar for det ennå.

– Jeg har mye ugjort, og sammen med de ansatte har firmaet et kjempepotensial. Vi investerer i fremtiden og skal sammen fortsette utviklingen av selskapet. Det har ikke alltid vært like moro å være sjef, men med den sammensveisede og motiverte gjengen som jobber her nå – ser jeg ingen grunn til å trekke meg tilbake, sier Ingeborg Haukerud.

– Koronatiden har forsterket ønsket mitt om å fortsette. Det som startet med panikk og frykt for både lønninger og husleie som skulle betales, ble erstattet av en enorm glede over den laginnsatsen som samtlige ansatte bidro med. Alle forsto alvoret. Inkludert meg selv, følte vi alle en enorm takknemlighet for å ha en arbeidsplass å gå til. Det var rørende å oppleve innsatsen og samholdet. Vi har klart oss veldig bra på tross av krisen som samfunnet opplever. Det gir meg vilje til å stå på for bedriften og de ansatte i mange år fremover, legger hun til. lå

Powered by Labrador CMS