Også sikkerhetsbransjen blør

LEDER: Covid-19 (korona) forandrer en hel verden. Vi aner lite om hvordan det hardtslående viruset påvirker samfunnet eller hvordan hverdagen former seg når situasjonen kommer under kontroll.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Aktuell Sikkerhet 2/2020.

Som alle andre bransjer, blør også leverandører av tekniske og manuelle sikkerhetstjenester. Usikkerheten er stor. Befolkningen sier optimistisk at «alt blir bra», men ingen vet når. Medlemsbedriftene innen sikkerhet og beredskap i NHO Service og Handel hadde 17. april cirka 2.500 permitterte. I tillegg kommer alle som ikke er NHO-tilknyttet. Innen tekniske sikkerhetsløsninger er det ulikt hvordan viruset påvirker sysselsetting og salg. Nedstengte byggeplasser, samt forsinkede og dyre produkter fra utlandet er eksempler på sviktende omsetning. Kronekursen utfordrer også mange i negativ forstand.

Med ordensvakttjeneste som eneste bein å stå på, og en fra før svak økonomi, vil det for mange kreve stor omstillingsevne og kreativitet for å overleve korona-avlysningene.

Antallet leverandører av manuelle tjenester forventes å bli færre utover våren. Spesielt innen ordensvaktsegmentet er det krise som følge av stengte utesteder og avlyste arrangementer. Henning Kristiansen i Pro Sec forteller om et forventet omsetningsfall på flere titalls millioner kroner.

Det vil overraske oss om ikke bransjekolleger av Kristiansen blir nødt til å kaste inn håndkledet i nærmeste fremtid. Med ordensvakttjeneste som eneste bein å stå på, og en fra før svak økonomi, vil det for mange kreve stor omstillingsevne og kreativitet for å overleve korona-avlysningene.

I det tradisjonelle vektermarkedet har også sysselsettingen rast, spesielt på flyplassene. Korona-utbruddet har tvunget verdens befolkning til å tenke nytt. Vi møter venner, familie og jobbrelasjoner på digitale plattformer. Mye reisevirksomhet viser seg å være unødvendig. Netthandelen øker, og vi får mat levert på døra. Eksempler på endringer som kan bli videreført i mange tiår er mange.

At over en million nordmenn lastet ned den nye smitteappen i løpet av lanseringsdøgnet, viser at både myndighetene og befolkningen er blitt modigere til bruk av kunstig intelligens. Nettopp det er noe sikkerhetsbransjen bør jobbe videre med. De som evner å se muligheter og skape tekniske løsninger til vår nye verden, vil trolig lykkes best når koronaen er overvunnet.

Powered by Labrador CMS