Erfaringene fra kirkebrannen i Veldre er blant årsaken til 5-på-topp-listene som Hedmarken brannvesen har fått fra menighetene (arkivfoto: Even Rise)
Erfaringene fra kirkebrannen i Veldre er blant årsaken til 5-på-topp-listene som Hedmarken brannvesen har fått fra menighetene (arkivfoto: Even Rise)

Har 5-på-topp-liste

Dersom kirker i distriktet til Hedmarken brannvesen begynner å brenne, så vet mannskapene hva det er ønskelig at de først redder ut. Dette er takket være initiativ fra brannvesenet om å få utdelt menighetenes «fem på topp-liste».

Publisert Sist oppdatert

– At vi ba om denne lista var nok en liten vekker for kommunene og kirkene med tanke på brannsikkerhetsarbeid.

Det sier konstituert brannsjef Torgeir Dybvig i Hedmarken brannvesen til Hamar Arbeiderblad.

Veldre kirke (bildet) brant i 1996. Den var satt opp i 1726, og rommet betydelige kulturskatter som bygdefolket måtte konstatere at de mistet under brannen.

Etter gårsdagens brann i Notre-Dame i Paris kan en hel verden ta del i bilder som viser at kulturskatter reddes ut. Slike bilder kan forhåpentligvis også vises fra Hedmarken ved eventuelle fremtidige kirkebranner.

– Vi har bedt alle kirkene om å levere oss en liste over de fem viktigste gjenstandene de ønsker at vi først berger ut dersom det skulle oppstå brann, sier Dybvig til Hamar Arbeiderblad.

Listen oppbevares sammen med nøklene som brannvesenet disponerer til de respektive kirkene.

– Alle kirkene på Hedmarken har direkte brannalarm til brannvesenet, sier Torgeir Dybvig til Hamar Arbeiderblad – hvor du kan lese mer om saken.