Torbjørn Tollefsen
Torbjørn Tollefsen

Norges raskeste brannstifter

Torbjørn Tollefsen lekte med ilden som barn. Siden er det bare blitt verre.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg må vel innrømme at jeg eksperimenterte litt med fyrstikker som guttunge, ja. Det var nok på den måten jeg fikk interessen for faget.

Mange kjenner Torbjørn fra hans stilling som fagsjef ved If Sikkerhetssenter i Hobøl i Østfold. I årenes løp har han kurset og motivert atskillige tusen mennesker om brannvern - voksne som barn - etter filosofien om at folk lærer best av selv å gjøre og selv å se.

Med andre ord: Dagens intervjuobjekt er ikke sen om å tenne på. Hvis noe kan brenne, kan det også brukes i undervisning. Og kan det først brenne, er Torbjørn aldri langt unna.

Mistet kontrollen over gressbrann

- Jeg husker spesielt godt en dag jeg var på vei hjem fra skolen. Jeg gikk vel i tredje klasse og noen hadde funnet en fyrstikkeske. Vi tente på noe tørt gress og det gikk som det måtte gå; vi mistet fort kontrollen. Det var da jeg lærte uttrykket å spre seg som brann i tørt gress!

- Heldigvis klarte vi å slokke brannen før den spredte seg til et boligfelt i nærheten. Men det var nok mer flaks enn dyktighet. Det jeg husker aller best fra denne episoden, og som også går igjen hos samtlige kursdeltakere som har opplevd en brann, er at det går så utrolig raskt fra den lille flammen blir en stor brann!

- Hvor lang tid bruker nesehår på å gro ut igjen?

- Nei, dæven! Der blir jeg svar skyldig. Men jeg tror det går fort.

Sprudlende instruktør

- Hvor mange mennesker har du kurset i årenes løp?

- Når det gjelder det jeg driver med i dag, her ved If Sikkerhetssenter, så har vi ca. 3-5000 kursdeltakere i løpet av et år. Jeg deltar ikke på samtlige kurs, men kanskje tre firedeler av dem. Nå har jeg holdt på her siden 1999, så det må summere seg til atskillige tusen deltakere.

Den som har opplevd Torbjørn og hans kollegaer, kan skrive under på at dette er en gjeng som har det gøy på jobben. Ablegøyer mikses i hop med høyst seriøse øvelser.

- Slik jeg kjenner deg, er du utstyrt med et gedigent glimt i øyet. Hjelper det?

- Det handler jo om et meget alvorlig tema. Om død og fordervelse og menneskelige tragedier. For å nå fram med budskapet, kan vi ikke stå der og være helt døsdsens alvorlig. Her er det praktiske, realistiske demonstrasjoner vi snakker om. Det er viktig å ha et språk som alle skjønner, men også at vi har et glimt i øyet og kan spøke underveis. Selvfølgelig uten at vi tråkker på noen, balanse er derfor svært viktig.

Les resten av intervjuet med Torbjørn Tollefsen i magasinutgaven av Aktuell Sikkerhet, som du kan laste ned her.

"