Vekter fant stjålet gull

En vekter startet på eget initiativ letingen etter stjålne gullsmedvarer, og kort tid etterpå var verdiene på mer enn 60.000 kroner tilbake i forretningen.

Publisert

Det var lørdag ettermiddag at gullsmedforretningen Gullhjertet i Hamar hadde besøk av to armenske menn. Betjeningen oppdaget at de to oppførte seg mistenkelig og varslet kjapt vektere fra områdekontrollen som Securitas har i Hamar sentrum. På det tidspunktet var armenerne, som er bosatt i Sverige, på vei ut av butikken. De nektet å vise betjeningen hva de hadde i lommene. I ettertid har det vist seg at de hadde stjålet med seg gullsmedvarer verdt mer enn 60.000 kroner.

Securitas-vektere observerte tyvene på sin flukt fra butikken, og kunne kontinuerlig oppdatere politiets operasjonssentral om posisjoner nesten helt frem til tjenestemenn klarte å pågripe dem.

Da var imidlertid gullsmedvarene borte. Under et fengslingsmøte i Hedmarken tingrett mandag opplyste politiet at det stjålne gullet ennå ikke var funnet.

Dagen etter klarte imidlertid en vekter fra Securitas å finne tyvegodset. Det skriver Hamar Arbeiderblad.

"

Avdelingssjef Egil Vold, Securitas Hedmark og Oppland

Dette sier avdelingssjef Egil Vold i Securitas i Hedmark og Oppland til Aktuell Sikkerhet:

– Vekteren var ikke på jobb da tyveriet skjedde lørdag, men han har – ut fra kunnskapen han fikk om gullsmed-episoden i ettertid - gjort seg noen tanker om hvor gullet kunne være gjemt. Det baserte seg på god lokalkunnskap, samt tidspunkter og observasjoner som ble gjort av tyvene lørdag.

Han roser vekterens innsats og berømmer initiativet som førte gullet tilbake til sin rettmessige eier.

– Det er slik vi ønsker at vekterne skal opptre. Hver dag jobber vi med å trimme både deres nysgjerrighet og evne til å se etter detaljer. Ved å tenke gjennom situasjoner slik denne vekteren gjorde, lar det seg ofte gjøre å finne gode løsninger, sier Vold.

De to armenerne ble fremstilt for varetektsfengsling mandag. I går ettermiddag, tirsdag, måtte imidlertid politiet løslate begge to. Årsaken var at det ikke fantes varetektsplasser å oppdrive. Begge to er tiltalt for tyveriet og må etter hvert møte i retten for å svare denne. Internt i politiet reises det imidlertid stor tvil om de to, som karakteriseres som mobile vinningskriminelle (MVK), vil forlate landet og unndra seg rettssaken.

- Det er veldig uheldig og en frustrerende situasjon for politiet. Dessverre er det ikke første gang vi opplever å måtte løslate folk på grunn av mangel på varetekstplasser, sier politiadvokat Frode Aabak til Hamar Arbeiderblad som først omtalte vekterens innsats.

"