Politiforeningen kritiske

Oslo politiforening frykter at trafikkbetjenter i gule vester, de såkalte Oslo-vaktene, skaper falsk trygghet.

Publisert Sist oppdatert

– Hvis man ser en trafikkbetjent i gul vest, så kan man tro at hjelpen står rett i nærheten, men det er jo ikke tilfelle siden de i utgangpunktet ikke skal gripe inn i konflikter, sier leder Sigve Bolstad i Oslo Politiforening til Aftenposten.

Trafikkbetjenter skal, som Aktuell Sikkerhet har skrevet, erstatte innleide vektere. Som Oslo-vakter overtar trafikkbetjentene funksjonen som de private byvekterne har hatt. Forskjellen er at Oslo-vaktene kun skal være tilstede for å forebygge. I mangel av vekterutdannelse er det ikke snakk om at de skal gripe inn på noen måte.

– Dette er en skikkelig ”politi light-situasjon”. Man vet jo aldri når man plutselig kommer opp i en situasjon der Oslo-vaktene må gripe inn. Da kan man også risikere å bli angrepet selv. Når man står der i gule vester og blir oppfattet som ordensmakten, så blir man fort en del av dette, seir Bolstad til Aftenposten.

– Hva er årsaken til at kommunen vil ha egne Oslo-vakter fremfor innleide vektere?

– Vår vurdering er at disse oppgavene kan løses på en tilfredsstillende måte ved å opprette ordningen med Oslo-vektere. I tillegg er meningen å inngå en avtale som gir mulighet for å supplere med innleide ressurser, sier fungerende direktør John Toverød i Bymiljøetatens bydriftsdivisjon til Aftenposten.

– All tilstedeværelse som bidrar til trygghet er positiv. Å bruke parkeringsvakter som trygghetsbetjenter er meget bra. Trygghetsskapende nærvær er positivt. Vektere er også et supplement, men har ikke betydd nok. De nye tiltakene virker meget lovende, sier stortingsrepresentant og leder i Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler.

NHO Service sitt syn på saken kan du lese i Aktuell Sikkerhet.

Les hva mer Sigve Bolstad sier til Aftenposten.

"