pågripelse044.JPG
pågripelse044.JPG

Samfunnets spydspiss mot terror kan bli forsinket

Politiet er klare på at en ny base med antiterrorstyrken Delta og politiets helikoptertjeneste bør leges i Groruddalen i Oslo. Men det er ikke alle enige i, og det fryktes derfor katastrofale forsinkelser.

Publisert Sist oppdatert

Basen som blant annet skal huse politiets helikoptertjeneste kan bli forsinket. (Arkivfoto: Even Rise)

– Vi har ikke ett sekund å miste. Både for samfunnet og politiet vil det være en katastrofe for antiterrorberedskapen om en avgjørelse trekkes ut i tid. Vi tenger dette beredskapssenteret kjappest mulig, sier Oslos visepolitimester Roger Andresen til Aftenposten.

Avisen skriver at politiet har landet på et 30 mål stort område på Alna i Groruddalen etter flere års intens tomtejakt. Begrunnelsen for at dette området er ønsket, skyldes ene og alene politifaglige forhold.

Ifølge Aftenposten sier Andresen at det er leit om en lokaliseringsdebatt skal forsinke en så viktig nasjonal satsning.

Avisen hevder å ha opplysninger om at tidligere ansatte i Justisdepartementet skal være engasjert i lobbyvirksomhet for alternative forslag.

– Dette dreier seg om samfunnets fremste spydspiss mot terror. Det er forbausende at lokale særinteresser skyves frem så kort tid etter 22. juli-angrepet, som avdekket betydelige svakheter i terrorberedskapen, sier Andresen til Aftenposten.

Det hevdes at hele politiledelsen i Oslo står bak Andresens utspill, deriblant politimester Anstein Gjengedal. Alle skal være bekymret for at byggeplanene i Groruddalen kan bli reversert.

Det planlagte beredskapssenteret skal ifølge Aftenposten huse alle politiets sentrale enheter mot terroranslag og andre skarpe oppdrag. Dette gjelder både antiterrorstyrken Delta, hundetjenesten med bombehunder og to politihelikoptre. Også et treningsanlegg er planlagt der.

Andresen forklarer tidsbruk som det viktigste argumentet for å legge senteret til Oslo. Han sier reduksjon i dagens uttrykningstid fra Gardermoen til Oslo blir redusert betydelig, noe som kan bety forskjell liv eller død i enkelte situasjoner.

Les mer om Oslopolitiets argumenter og det planlagte beredskapssenteret i Aftenposten her.

"