Stjernebilder gir kule overvåkingskameraer
Det lyder litt "far out" og er nok nettopp dét i et par år til: Bildebehandlingsteknikker som er særdeles nyttige for astronomer, kan snart bli å finne i moderne overvåkingskameraer. Resultatet er langt skarpere bilder.
Det mener iallfall astronomen Craig Mackay, som leder en gruppe forskere ved Universitetet i Cambridge og Caltech. De arbeider nå med program- og maskinvare som avbilder detaljer med mye mindre utstrekning enn det konvensjonelt utstyr klarer.
Teknikken går ut på å skyte en lang sekvens av bilder, gjerne flere hundre, og deretter sette en datamaskin til å plukke ut de beste. Neste trinn er å jevne ut bildefeil og slå det hele sammen til ett enkeltbilde. Dette har vesentlig høyere kvalitet enn hvert enkeltbilde.
Egnet for fjerne mål
Mens astronomene studerer bilder av andre kloder, kan den samme teknikken være til stor nytte i overvåkingsverdenen.
Spesielt der målet befinner seg et stykke unna og er vanskelig å avbilde skarpt / stort nok, gjerne også i svak belysning.
Bevegelige mål kan følges og bildet vises når det er på sitt skarpeste. Dette vil være til nytte for å identifisere enkeltindivider eller andre mål, samt hvilke intensjoner de har.
I tillegg til bedre bildekvalitet, vil teknikken også gi lettere arbeidsforhold for systemer for automatisk objektgjenkjenning.
Ikke forretningsidé ennå
Siden systemene i stor grad bruker maskinvare som stort sett er kommersielt tilgjengelig, mener Mackay at det ikke skulle være noen stor økonomisk utfordring å serieprodusere et slikt system.
Bildebehandlingen er ikke identisk for overvåkingskameraer og astrofotografering, men forskjellene er ikke større enn at det skulle være lett gjennomførbart.
Les mer (hovedsakelig astronomirelatert):
http://www.ast.cam.ac.uk/~optics/Lucky_Web_Site/index.htm
http://mr.caltech.edu/media/Press_Releases/PR13030.html
http://www.astro.caltech.edu/palomar/AO/luckycam.html
"