Oslo tingrett slår fast at erstatningssøksmålet t i kjølvannet i kjølvannet av stengingen av et utsted er tapt på alle punkter (foto: Even Rise).

Utested tapte millionsøksmål

Etter avslag om bevillingsoverdragelse, beskyldninger om bokføringsjuks og stenging av utestedet Diplomaten, ble Oslo kommune, skattemyndighetene og politiet presentert for et erstatningskrav på 7,5 millioner kroner. Nå har representanter for Diplomaten tapt så det suser i Oslo tingrett.

Publisert

Det var gruppen «Etterretning Uteliv» ved Sentrum politistasjon i Oslo som ledet den store aksjonen som for alvor satte en stopper for driften ved utestedet Diplomaten i Oslo. Dette var for ganske nøyaktig ett år siden, og konfliktnivået mellom myndighetene og til sammen to drivere ved utestedet hadde vært høyt i minst tre år.

Ifølge dommen som Oslo tingrett avsa i går, var det selskapet Leba AS som i 2012 søkte om skjenkebevilling på Diplomaten. Før denne ble ferdigbehandlet og Leba hadde fått svar, ble stedet stengt av politiet som følge av at det ble skjenket alkohol i lokalene.

Leba AS ble et halvår senere, 28. januar 2013 innvilget egen skjenkebevilling. Denne ble vedtatt suspendert av næringsetaten 24. mars 2015. Tre uker senere fattet politiet vedtak om å stenge stedet i en uke, hvorpå næringsetaten i Oslo kommune videre suspenderte Diplomatens serveringsbevilling. Ikke lenge etterpå meldte Leba AS oppbud, og det ble åpnet konkurs.

Både politiet, skattemyndighetene og næringsetaten i Oslo kommune har gjennom koordinering av sine funn over lang tid konkludert med at det på Diplomaten ble fusket med bokføring og at det blant annet var knyttet betydelige ordensutfordringer til stedet.

– Alle de tre saksøkte har medvirket aktivt i de erstatningsbetingende handlinger. De er derfor alle erstatningsansvarlige etter skadeerstatningslovens paragraf 2-1. De som handlet på vegne av Oslo kommune, skatteetaten og Oslo politidistrikt opptrådte klart uaktsomt, og det foreligger ingen unnskyldelig rettsvillfarelse, sier advokatfullmektig Henrik Sander i Glosimot & Co. Advokatfirma.

Alle disse påstandene tilbakevises av tingretten.

I korte trekk er det stengingen tilbake til 2012, avslaget om overdragelse av skjenkebevilling til Leba AS, lang behandlingstid frem til Leba AS fikk sin egen skjenkebevilling, forbudene mot skjenking og serving fra 2015 og politiets stengning i april i fjor som er grunnlaget for erstatningssøksmålet. Saksøkeren mener det ikke finnes verken juridisk legitimitet eller rettferdighet i tiltakene som det offentlige iverksatte. Det hevdes også at Diplomaten er offer for flere saksbehandlingfeil.

Tap av alkoholvarer som måtte destrueres, tap av husleie i stengte perioder, tap av goodwill, tap av fortjeneste og tap av inntektsmuligheter er noe av grunnlaget for erstatningskravet som skjønnsmessig er nedjustert til 7.500.000 kroner.

– I tingretten kom det frem at noe bokføring av praktiske grunner har skjedd senere samme kveld enn tidspunktet da salgene faktisk ble gjennomført. Derfor har ikke de forhold som politiet og skattemyndighetene har påpekt noen skattemessige konsekvenser, sier Henrik Sander.

– Dersom dette anses å være bokføringsfeil, så kan det ikke alene være nok til at virksomheten skal miste hele næringsgrunnlaget sitt. Når det gjelder de påståtte ordensforstyrrelsene på Diplomaten, så er det også noe ethvert utested dessverre rammes av innimellom, legger han til.

– Retten legger til grunn at det er dokumentert omfattende systematiske brudd på bokføringsforskriften, heter det i dommen.

Oslo tingrett finner ingen feil ved verken avslaget på videreføring av skjenkebevilling til Lebas i 2012, eller saksbehandlingstiden på selskapets egen skjenkesøknad.

Når det gjelder politiets vedtak om stenging i april i fjor og den påfølgende gjennomføringen, er ikke retten i tvil om at etaten hadde full rett til dette. Noe av det tingretten legger til grunn, er at politiet måtte binde opp store ressurser knyttet til Diplomaten og området rundt for å stoppe og forebygge ordenskriminalitet. Dette, sett sammen med pågående etterforskning av brudd på bokføringsforskriften som politiet mente å ha avslørt i flere kontroller, var blant forholdene som gjorde at tingretten ikke finner vedtaket og stengingen ugyldig.

– Retten har kommet frem til at verken Oslo kommune, Oslo politidistrikt eller Skatteetaten har opptrådt erstatningsbetingende. Saksøker må betale Oslo kommunes saksomkostninger på 112.050 kroner og statens sakskostnader på 118.950 kroner, heter det i dommen.

Tingretten slår fast at Oslo kommune, staten og Skatteetaten vant saken fullt ut, og dermed er frifunnet.

Saksøkeren er selskapet Pride Consulting AS som overtok Lebas erstatningskrav fra sistnevntes konkursbo. Bak dette selskapet står forretningsmannen Henning Holstad, også kjent som FrP-politiker og tidligere bystyremedlem i Oslo.

– Hvorfor har Holstad engasjert seg i denne saken?

– Holstad har kontorer i samme bygg som Diplomaten holdt hus. Han har alltid engasjert seg i saker som han oppfatter som urettferdig. I dette tilfellet ønsker han å bidra til at Leba får erstattet det økonomiske tapet de har hatt, som følge av det vi mener er flere erstatningsbetingede myndighetshandlinger beheftet med faktiske og rettslige feil. Holstad og jeg er i dialog om dommen skal ankes eller ikke. Nå vil vi bruke tiden frem til ankefristens utløp for en grundig gjennomgang, sier Henrik Sander.

Powered by Labrador CMS