Du er her

Tilbyr behovsprøvd kidnappings-veileder

Politiet forteller i dag om en pågående bortføring av kona til en av landets rikeste menn. Dermed er Norges største offentlig kjente kidnapping et faktum, noe politiet og næringslivet har advart mot – og forberedt seg på i mer enn ti år.
Av Even Rise
Publisert 09.01.2019 09:55

Aftenposten skriver i dag at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) har vært borte i 74 dager, og at det skal være fremsatt alvorlige trusler og krav om løsepenger.

Hun er kona til investor Tom Hagen som ifølge Aftenposten har tjent en milliard kroner på kraftsalg de siste elleve årene.

– Bare i løpet av 2017 tjente han 174 millioner kroner på strøm og eiendom, skriver Aftenposten, som også opplyser at det skal ha blitt stilt krav om løsepenger i kryptovaluta.

Det er mer enn ti år siden Aktuell Sikkerhet for første gang skrev om næringslivsorganisasjoner som bekymret seg for kidnapping av næringslivsledere og deres familiemedlemmer med utpressing av verdier eller tilgang til virksomheter som formål.

Etter den tid har også politiet kommet betydelig på banen, og for halvannet år siden ble en behovsprøvd veileder utarbeidet av Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) og politiet i fellesskap, tilgjengelig. Denne angir ifølge seniorrådgiver Anette Tinglum i NSR forebyggende tiltak og varslinger uavhengig av type kidnapping.

– Dette er en overordnet veileder som ikke er offentlig tilgjengelig. For alles sikkerhet er det viktig å begrense spredningen av innholdet. Derfor blir det behovsprøvd å få den. Alle som henvender seg til oss må akseptere en form for bakgrunnssjekk før de kan forvente å få veilederen, sa direktør Jack Fischer Eriksen i NSR i juni i 2017.

Aktuell Sikkerhet sendte tidligere i dag spørsmål til Fischer Eriksen om hvor mange veiledere som er distribuert, men har foreløpig ikke fått svar.

– Retningslinjene inneholder rutiner for en overordnet og enhetlig tilnærming. På den måten skal alle kunne være trygge på at kidnappings-saker håndteres på en god måte i hele landet, og som gjør at tilliten er tilstede slik at eventuelle saker blir rapportert og anmeldt. Samtidig er det viktig å understreke at den forebyggende jobben som gjøres ute i virksomhetene, inkludert en kontinuerlig evaluering av de forebyggende tiltakene, er det viktigste arbeidet som gjøres, sa politiinspektør Anne-Catherine Gustafson i Politidirektoratet den gang.

– Den forebyggende innsatsen som legges ned i virksomhetene er avgjørende, men dersom tiltakene ikke er tilstrekkelig for å avverge kidnappingssaker skal politiet være rustet til å håndtere situasjonen på en profesjonell måte, la hun til.

Dette skriver Aftenposten om den pågående kidnappingssaken:

– De første ukene etter at politiet slo alarm har kriminalteknikere tilbrakt hundrevis av timer inne i ekteparets bolig på leting etter bevis og DNA-spor. Politietterforskerne har fått bistand fra politiets Krise- og gisselforhandlertjeneste (KGF). Tjenesten representerer det norske politiets spisskompetanse ved forhandlinger i terror-, gissel- og kidnappingssituasjoner. KGF er lokalisert ved Oslo politidistrikt og har nasjonalt ansvar.