Illustrasjon: yayimages.com

– Ta mer ansvar!

LEDER: «Spørsmålet er om maskinentreprenørene kan takke seg selv. Kan de gjøre mer for å holde tyvene unna? Svaret er helt klart et rungede JA.»

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Aktuell sikkerhet 3/2019.

Like sikkert som sporsnøen forsvant i vår, økte tyvenes aktivitet på norske byggeplasser. Ut fra inntrykk skapt i media, er maskinentreprenørene rammet minst like mye som håndverkerne hittil i år. Det er mer attraktivt, og trolig bedre butikk, å stjele kostbart GPS- og navigasjonsutstyr enn driller og vinkelslipere.

Forsikringsbransjen melder om mange, mange millioner kroner i utbetalinger – hittil i år – for den slags tyverier. Både på lokalt og nasjonalt plan har mediene med store oppslag formidlet fortvilelsen som maskinentreprenørene opplever – som et ekko fra tilsvarende oppslag tilbake i tid om tyveri av håndverktøy fra byggeplassene.

Spørsmålet er om maskinentreprenørene kan takke seg selv! Kan de gjøre mer for å holde tyvene unna? Svaret er helt klart et rungede JA. Å løsne GPS- og navigasjonsapparatene fra mange maskiner tar ifølge politiet svært kort tid, og krever bare bittelitt ekstrainnsats. I 2010 sa daværende lensmann Terje Krogstad følgende i Aktuell Sikkerhet:

«Den enkelte næringsdrivende må ta mer ansvar i bekjempelsen av de vinningskriminelle».

Dette hadde mange sagt før ham, og mange har sagt det senere. Men det er fortsatt like aktuelt – fordi mange næringsdrivende åpenbart ikke har fått med seg budskapet. I stedet for å vise et snev av selvkritikk, roper mange næringsdrivende ut om politiets mangel på ressurser – og gir i stedet denne etaten det indirekte ansvaret for de vinningskriminelles herjinger.

Fra politiets side er det nok en gang stilt spørsmål til flere rammede entreprenører om hvorfor de ikke fjerner det kostbare navigeringsutstyret etter endt arbeidsdag når anleggsområdene forlates. Mange av dem svarer at utstyret er forsikret sammen med maskinene de brukes i, og at forsikringsselskapet ikke dekker eventuelt tyveri utenfor maskinene. Ifølge politiet er dette feil. Det finnes selskaper som presiserer at forsikringen gjelder også hvis demontert utstyr flyttes over og oppbevares i låst arbeidsbil uten innsyn eller i låst bygning.

Dette er et eksempel på at mange næringsdrivende må skjerpe seg! Forsikringsbransjen må også begynne å stille strengere krav. Parallelt med dette bør sikkerhetsbransjen komme på banen i større grad enn i dag.

Det er ingen tvil om at alle tyveriene bekrefter at det fortsatt finnes et stort udekket marked for sikkerhetsbransjen der ute….

Se hva du kan lese om i Aktuell Sikkerhet 3/2019 her

Aktuell Sikkerhet kommer ut seks ganger i året, og er fagbladet for deg som arbeider med sikkerhetsløsninger i privat næringsliv og i det offentlige.

Bestill abonnement her

Last ned enkeltsider eller hele bladet her

Powered by Labrador CMS