Du er her

Svinn og utro tjenere på programmet

Svinn, utroskap, underslag og bedragerier. Det blir tema på et fagseminar som arrangeres 23. januar. – Det er fortsatt ledige plasser, sier initiativtaker Morgan Sæbø.
Av Even Rise
Publisert 10.01.2019 14:17

– Utfordringer som svinn, utroskap, underslag og bedragerier rammer med jevne mellomrom alle typer bedrifter og organisasjoner. Derfor vil nytten av et slikt fagseminar, hvor man kan dele erfaringer, diskutere løsninger og høste ny lærdom av ekspertenes foredrag, være stor. Samtlige av dem har solid erfaring med å bistå bedrifter ved mistanke om slik kriminalitet, sier Morgan Sæbø.

Han arbeider til daglig som senior sikkerhetsrådgiver i Nokas, og er samtidig oppnevnt som av styret i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) som koordinator for region Østlandet Vest (Telemark, Vestfold og Buskerud).

– Én av ti bedrifter opplevde de to siste årene, ifølge tall som NSR gjenga i 2017, å bli rammet av utro tjenere blant sine egne ansatte. Opplysningene er hentet fra Sør-Øst politidistrikts rapport «Kriminalitet i og mot næringslivet, trender og trusler», sier Sæbø.

Foredragsholderne er næringslivskoordinator Jarl Martin Pedersen fra politiet, avdelingsleder Henrik Skjæret fra Semac og sikkerhetsrådgiver Thomas Øien fra Skan-kontroll, samt advokatene Pål Jensen og Finn-Øyvind Langfjell fra Zenit advokater AS.

Dette er temaer som blir belyst:

  • Politiets erfaring med bedrifters sakshåndtering
  • Sikkerhet ved ansettelsesforhold
  • Avdekking av svinn og håndtering av mistanker
  • Hva sier rammelovgivingen?
  • Hvordan unngå «juridiske feller»
  • Arbeidsrettslige reaksjoner

– Gjennom snart 25 år i sikkerhetsbransjen har jeg bistått mange i næringslivet med å finne god hjelp dersom de er har vært utsatt for, eller har mistanke om at der utsatt for, kriminalitet begått av interne og/eller eksterne personer. Felles for mange av dem er at svinnproblemet ofte kommer som en overraskelse fra den ene dagen til den andre – og at verdiene er større enn først antatt. I slike situasjoner kan tiden være knapp og de juridiske utfordringene er omfattende, sier Sæbø.

– Det er ingen tvil om at mange vil ha svært stor nytt av det fagseminaret vi nå satser på. Utover den kompetanse hver og en kan tilegne seg, vil det også bli mulig å bygge relasjoner til ulike fagmiljøer som kan benyttes når man utsettes for svinn, underslag eller andre økonomiske misligheter. Som sagt er det fortsatt ledige plasser. Her er det først til mølla som gjelder. Påmelding, og eventuelle spørsmål, kan rettes til meg til meg, sier Morgan Sæbø i Nokas.