IMG_9212

Store kjeder utelatt fra svinnundersøkelse

– Merkelig, utbryter Roy Tuhus da Aktuell Sikkerhet konfronterer ham med at verken NorgesGruppen, Coop, Norsk Butikkdrift, Rema 1000 eller Bunnpris – fra sentralt hold – kjenner til å ha bidratt i Infrateks årlige svinn og butikktyveriundersøkelse. Kjedene representerer så å si 100 prosent av den norske dagligvarehandelen.

Publisert

Roy Tuhus, Infratek Security Solutions (Foto: Even Rise).

Svinn og butikktyveriundersøkelsen, som ble offentliggjort i dag tidlig, er gjennomført av Center for Retail Research på oppdrag fra Infratek Security Solutions. Det opplyses at 499 norske butikker og detaljhandelskjeder i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island, som til sammen representerer 10.270 butikker, har deltatt. Samtidig som undersøkelsen hvert år høster betydlig presseomtale, har nøkkelpersoner innen sikkeret i handelsnæringen vært kritiske til hvilket materiale som ligger til grunn for resultatet som legges frem for mediene.

Aktuell Sikkerhet sjekket derfor ut med nærmere 15 sentrale sikkerhetssjefer i forkant av årets Infratek-presentasjon for å spørre om deres eventuelle bidrag til årets svinn- og butikktyveriundersøkelse.

Sikkerhetssjefene og de med tilsvarende roller i NorgesGruppen, Norsk Butikkdrift, Coop og Bunnpris var blant dem som kom med den oppsiktsvekkende informasjonen om at de ikke er kjent med at sine respektive kjeder har bidratt. Rema 1000 opplyser til Aktuell Sikkerhet at heller ikke de, i alle fall ikke fra sentralt hold, har bidratt med tall eller informasjon.

Disse kjedene representerer tilnærmet lik 100 proset av dagligvarehandelen i Norge, og ingen av dem har kjennskap til å ha bidratt til undersøkelsen som også - ifølge Infratek - omfatter nettopp dagligvarehandelen.

– Datatilbehør troner på toppen av hva som er mest populært å stjele, mens barberprodukter ligger på en god annenplass. Dagligvarehandelen er med andre ord blant dem som er mest utsatt, sier Roy Tuhus.

Han er nordisk direktør for produktledelse og forretningsutvikling i Infratek Security Solutions.

Også Clas Ohlson, som er store på de høyfrekvente tyveriobjektene som blant annet barberblader og datatilbehør, forteller at heller ikke de har bidratt til Infrateks svinn- og tyveriundersøkelse.

Under en pressekonferanse i dag ble det opplyst at 114 norske kjeder har vært med i undersøkelsen som gjelder for perioden juli 2014 til juni 2015.

– Hvilke kjeder er dette?

– Det har vi ingen anelse om. Det er det kun professoren ved Center for Retail Research i Storbritannia som vet, sier Roy Tuhus.

Aktuell Sikkerhet har snakket med sikkerhetssjefene i NorgesGruppen, sikkerhetssjefen i Coop-eide Norsk Butikkdrift (tidligere Ica), sikkerhetssjefen i Bunnpris og sikkerhetssjefen i Coop Øst, samt sentrale personer i Coop Norge Handel. På lik linje med Rema 1000 sentralt, kjenner ingen av dem til at deres kjede har bidratt til undersøkelsen.

Tuhus opplyser at bakgrunnsmaterialet til undersøkelsen ikke er hentet inn på butikknivå, men at respondentene er kontaktet på tilsvarende nivå som sikkerhetssjefer eller høyere.

– Sikkerhetssjefene eller personer i tilsvarende stillinger i Elkjøp/Lefdal, Expert, Maxbo, Optimera, G-Sport, G-Max, XXL, Jula, H&M og Varner kjenner heller ikke til at kjedene de representerer har bidratt med tall til undersøkelsen. Hva tenker du om det?

– Det er som sagt veldig overraskende. Dersom det er riktig at så mange hevder at de ikke har deltatt, må vi undersøke dette. Vi bruker mye penger på denne undersøkelsen og forventer høy kvalitet. Jeg har ingen grunn til å tvile på at statistikkene også i år er utarbeidet av et tallmateriale som holder mål, sier Tuhus.

Han understreker at han ikke kjenner til rutinene for hvordan kjedene som er representert i flere land rapporterer svinnet sitt internt, og vil også undersøke om dette kan forklare noe om hvorfor norske sikkerhetssjefer ikke har deltatt i undersøkelsen.

– Hvorfor ikke legge frem en undersøkelse der det er åpenhet om hvem som deltar?

– Med åpenhet tror jeg ikke vi ville fått noen undersøkelse å presentere. Mange er ikke villige til å dele informasjon i åpenhet. Svinn er sensitiv informasjon som vil svekke enkeltes konkurranseevne dersom statistikken deres deles, sier Tuhus.

Gjennom årets svinn og butikktyveriundersøkelse formidler Infratek Security Solutions at norske butikker opplever økt svinn fra i fjor, blant annet som følge av nettsvindel.

– Norske butikker hadde et svinn på 6,1 milliarder kroner, noe som er 459 millioner kroner mer enn i forrige periode, sier Roy Tuhus.

Powered by Labrador CMS