Du er her

Stoppet innbruddsserie med tåkesikring

I 2008 opplevde Esso en bølge av innbrudd i sine 40 nattstengte Tiger-butikker. Selskapet forsynte da alle butikker med tåkesikring. Dette satte en stopper for innbruddene.
Av jan@askmedia.no
Publisert 25.08.2010 09:00

Esso var sterkt plaget av innbrudd i sine Tiger-butikker. Nå har tåkesikring redusert ødeleggelser og tyverier. (Ill. foto: Esso)

13 innbrudd i Tiger-butikker i løpet av 2008. Dette var den kjedelige rekorden Esso kunne notere seg, men naturligvis ikke leve med. De tok kontakt med sin alarminstallatør Niscayah, hvorpå de sammen fant en løsning som satte en stopper for innbruddsbølgen.

– Vi har nattstengt i 40 av våre 106 butikker. Selv om det ikke er penger i butikkene om natten, hadde vi i løpet av 2008 13 innbrudd hvor tyver forsvant med blant annet tobakksvarer fra butikkene. Utover dette fikk vi ved hvert innbrudd ødelagt mye på bygningene, fordi tyvene valgte å bryte seg inn gjennom taket på bensinstasjonene, forteller Janne Eriksen, HMS-ansvarlig i Tiger, som drifter Essos egeneide stasjoner.


Sikrer etter innbruddet

Sammen med Niscayah revurderte Esso sikringen av butikkene, som allerede var forsynt med elektroniske alarmer. Løsningen ble å bygge ut den elektroniske alarmen med en sensor på byggets tak, så alarmen aktiveres allerede når noen beveger seg på taket – og installasjon av tåkekanoner inne i butikkene.


Ufarlig tåke

– Vi vet at det er viktig å sikre i tiden fra innbruddet er skjedd til en vekter når fram til objektet. Derfor anbefaler vi tåkesikring, forteller Morten Erichsen i Niscayah.

Sammen med Esso testet man ulike tåkekanoner på det norske markedet, og valgte Protect som leverandør på grunn av kvaliteten på tåken. I testen la man vekt på at tåkevæsken ikke er brennbar, ikke er skadelig for butikkens ansatte og kunder og ikke ødelegger Tiger-butikkenes varer.


Få skader og en enkelt pakke tobakk

– Det virket. De siste årene har vi kun hatt to innbrudd, og det er bare blitt mindre skader på en dør. Tyvene fikk bare med seg en enkelt pakke tobakk. Så vi føler at vi er heldige, sier Janne Eriksen.

Det ene innbruddet skjedde i en Tiger-butikk som tidligere hadde hatt fire til fem innbrudd. Da tyven brøt seg inn og tåken fylte rommet på sekunder, forsvant han med det samme uten å ta noe med seg.

Det andre innbruddet skjedde i en mindre by. Alt tyven rakk å få med seg derfra, var altså en enkelt pakke tobakk, før tåken gjorde det umulig for ham å finne flere verdier. Samme natt var det også et innbrudd på en annen bensinstasjon i samme by. Her var det ikke tåkesikring, så tyvene tømte butikken og forsvant med varer for store verdier.


Preventiv virkning

– Tåke har en kjempegod og målbar effekt. Så vi anbefaler tåkesikring av spesielt utsatte butikker, som for eksempel urmaker- og gullsmedforretninger, parfymerier og sportsbutikker. Vi er meget tilfreds med samarbeidet med Protect. De har, som de eneste, fått FG-godkjent (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnemnd) sine tåkekanoner. Derfor tror jeg også at enda flere vil velge tåkesikring i fremtiden, sier Morten Erichsen.


Glad for godkjenning

Daglig leder Snorre Strøm i Protect Norge har også store forventninger til FG-godkjennelsen.

– Vi har et tett samarbeid med alarminstallatører og forsikringsselskaper. Alle bekrefter at FG-godkjennelsen vil få tåkesikring til å appellere til enda flere næringsdrivende og private som både vil sette en stopper for innbrudd, og sikre gjerningsstedet i tiden fra innbruddet skjer til vekterne ankommer.


Første godkjente tåkekanoner

Protects tåkekanoner er de eneste godkjente i Norge. Det er FG som etter grundig arbeid for første gang har godkjent tåkekanoner til sikring mot innbrudd. Næringsdrivende og forsikringsselskaper har store forventninger til tåkesikring etter en kraftig økning i antall innbrudd de senere år.


Spesielt for høyrisikovarer

Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i hovedorganisasjonen HSH anbefaler spesielt forretninger med høyrisikovarer som elektronikk, foto, gull, ur og merkeklær å sikre med kunstig tåke.

– Norge er et langt land. Og responstiden, fra innbruddet meldes til politi eller vekter kommer frem, kan naturligvis bli lang. Derfor anbefaler jeg våre medlemmer med dyre varer å anskaffe tåkesikring som en utbygging av den eksisterende elektroniske alarmen, forteller Thor Martin Bjerke. Han har fulgt utviklingen og registrert at det er sjelden innbruddstyver velger forretninger med tåkesikring. Og hvis det skjer, er utbyttet mye mindre i forretninger med tåke.


Forutsetning for rabatt

Svein Ivar Riiser, Codan Forsikring, forteller at en FG-godkjennelse er en forutsetning for Codan.

– Vi vil kreve tåkesikring i enkelte særlig utsatte bransjer, der forsikringstakerne også vil kunne oppnå rabatt hvis de sikrer seg med tåke, sier han. Tåkesikring er en stor fordel, så vi har også anbefalt det til flere kunder. Tåkesikring inngår derfor som en naturlig del av det skadeforebyggende arbeidet i Codan Forsikring.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"