Du er her

Postens kamp mot ran

Post-ran blir tema i Åsted Norge på TV2 mandag. I den siste papirutgaven av Aktuell Sikkerhet forteller Postens sikkerhets-nestor Arnfinn Nordheim om kampen mot ranerne gjennom flere tiår.
Av Even Rise
Publisert 30.09.2018 23:55

– Jeg glemmer aldri det første ranet jeg jobbet med. Så grov kjeft som jeg fikk av en politimann da, har jeg ikke fått verken før eller senere, sier Arnfinn Nordheim.

Mannen som nylig la bak seg 50 års tjeneste i Posten, sikter til Norges-historiens første postbilran. Han var bare 24 år, og ble tildelt internansvaret for postbilranet som skjedde på Snarøya midt på 70-tallet. Ute på åstedet snakket han villig med journalistene; og kjeften han fikk dagen etter skyldtes at politiet mente han hadde lekket opplysninger til skade for etterforskningen.

Raneren forsvant med 1.247.000 kroner, eller oppunder sju millioner kroner i dagens kroneverdi.

I dag innser Nordheim, som er sjef for sikkerhet og beredskap i Posten Norge, at kjeften han fikk fra datidens leder av mordkommisjonen, Rolf Harry Jahrmann, var nyttig lærdom.

– Men der og da følte jeg meg både liten og motløs, sier han.

I reportasjen i Aktuell Sikkerhet forteller Nordheim om flere ran, deriblant ranet mot Postens Brevsenter ved Postgirobygget i 2003.

– Bare tilfeldigheter gjorde at ikke menneskeliv gikk tapt under ranet som involverte flere skuddvekslinger, sier Arnfinn Nordheim.

– Gjennom mine 50 år i Posten er det ranene som har satt dypest spor. Forebyggende tiltak har alltid blitt prioritert. Vi var de første til å ta i bruk tidlås for kontantoppbevaring, og vi kom også inn i rett tid når det gjaldt ny kamerateknologi, sier Nordheim.

I papirutgaven forteller Nordheim om den gangen han tok på seg finlandshette som et forsøk på å best mulig kunne tenke som en kriminell – og dermed ha forutsetning for å sette inn nødvendige tiltak for å stoppe ranerne.

– I løpet av svært kort tid ble det bevilget flere titalls millioner kroner til sikring, sier Arnfinn Nordheim.

Bestill Aktuell Sikkerhet her – og les mer om hvordan sikringstiltakene virket, og om hvilket ettervern og opplæringsopplegg Posten har lykkes med opp gjennom årene.

Her kan du gratis melde deg på Aktuell Sikkerhets nyhetsbrev.