Du er her

Nykommer satser i hele Norge

GK Sikkerhet AS skal først og fremst erobre det norske markedet, men Svein H. Dahle utelukker ikke at det nye selskapet også satser skandinavisk etter hvert. – Vi skal bli store. Og gode, sier han.

Tekst: Even Rise

I august i fjor avsluttet Svein H. Dahle et godt og vel fem år langt kapittel som øverste sjef for Certego i Norge.

– Tiden i Certego var en fantastisk reise jeg ikke ville vært foruten. Vi skapte resultater, og Certego ble en bauta i bransjen som jeg er stolt av. Vi bygde virksomheten både gjennom organisk vekst og en rekke oppkjøp, sier han til fagbladet Aktuell Sikkerhet.

Nå starter den opprinnelige telemarkingen på et nytt eventyr i sikkerhetsbransjen. Med utvidet kunnskap etter blant annet BI-studier det siste året, tiltrådte han som administrerende direktør i GK Sikkerhet 1. september.

Løsningsorientert

– Jeg har vært i dialog med flere om interessante utfordringer, både innenfor sikkerhetsbransjen, konsulentmarkedet og andre bransjer. Etter å ha gått en skikkelig runde med meg selv, for deretter å konkludere med at det er sikkerhet jeg vil fortsette med, så var GKs nye satsing absolutt det mest utfordrende – og spennende – som jeg kunne velge, sier Svein H. Dahle – og legger til:

– Jeg snuste også på treningsbransjen, men å satse der føltes heller ikke riktig akkurat nå. Dette måtte bli sikkerhet. Det sier mannen med bakgrunn innen kampsport, som er PT-utdannet og som trener mer enn gjennomsnittet. Han er tidligere norsk mester i TaeKwon-Do, og kan også vise til deltakelse i TV-programmet «71 grader nord» og en far og datter-fottur på tvers av Finnmarksvidda. Da hadde hver av dem bare 1.000 kalorier tilgjengelig i døgnet.

– Jeg er både løsningsorientert og utholdende. Planen var at vi på sistnevnte tur skulle livnære oss på fangst fra fjellvann og elver i tillegg til den medbrakte provianten. Men det er ingen hemmelighet at fisket ble ganske resultatløst, og at vi var utrolig sultne etter endt tur, smiler han.

Til topps

Da Dahle inntok sjefskontoret i GK Sikkerhet på Ryen i Oslo 1. september, var han ifølge fagbladet Aktuell Sikkerhet veldig klar over at utholdenhet er en nødvendighet for å lykkes i den rollen han nå har påtatt seg.

– Dette er en annerledes utfordring. Nå skal jeg lede noe til topps. Helt fra scratch. Det har jeg ikke gjort før, sier han.

Dahle startet yrkeskarrieren sin som lærling i TBK Oslo i 1986. Deretter jobbet han seg oppover gjennom stillinger i henholdsvis Nesbru Elektriske AS, Sønnico Installasjon og Lefdal Installasjon. Etter 1999 har han hatt direktørtitler i Lefdal Installasjon, Schneider Electric, Infratek og Certego. Og denne gangen i GK Sikkerhet.

– Da jeg kom til Certego var jeg han nye sjefen med el-bakgrunn, som overtok et miljø som nesten utelukkende var tuftet på mekaniske løsninger. Det var en helt annen utfordring enn den jeg tar fatt på nå, for her i GK ligger elektronikken og digitaliseringen i veggene. Jeg ble kjent med selskapet allerede da jeg var i TAC/Schneider tidlig på 2000-tallet. Den gang var GK vår store konkurrent på automatikk, sier han.

GK Norge markedsfører seg som en teknisk entreprenør og servicepartner med fagkompetanse innen elektro, ventilasjon, rør, byggautomasjon, energi og kulde. De har 3.000 ansatte i Norge, Sverige og Danmark. Disse tar hånd om all teknikk i bygg; fra prosjektutvikling og installasjon til drift og vedlikehold. Nå satses det også betydelig på sikkerhet i GK Gruppen som omsetter for mer enn fem milliarder kroner i året.

– Det er et mål å doble denne omsetningen. Det viser hvor ambisiøse GK Gruppen er, sier Svein H. Dahle.


Administrerende direktør Jan-Arild Wathne (t.v.) og sjefene Roar Johannesen (nr.2 f.v.) og Even Leira (t.h.), i henholdsvis GK Byggautomasjon og GK Elektro, er med i styret i GK Sikkerhet som Svein H. Dahle leder (foto: Even Rise).

Totalteknisk entreprenør

Adgangskontroll, foto-ID, kortproduksjon, dørtelefoni, brannalarm, innbruddsalarm og kameraovervåking er det som GK Sikkerhet satser på i tillegg til service og drift.

– Vi har lenge tenkt på å etablere et selskap for sikkerhet i Norge og føler at tiden var inne nå. Vi ser store muligheter i denne etableringen, sier administrerende direktør Jan-Arild Wathne i GK Norge – mannen Dahle skal rapportere til.

– Sikring av bygg er, og vil være viktig for våre kunder i mange år fremover. Med GK Sikkerhet tilbyr vi et enda mer komplett produkt for alt av teknikk i bygg. Vi tror spesielt at mange av våre eksisterende kunder er interesserte i å samle sikkerhetsløsningene under samme paraply som den øvrige teknikken, legger han til.

Det tror også Svein H. Dahle vil bli en umiddelbar suksessfaktor.

– GK er en totalteknisk entreprenør for store prosjekter. Det er ikke tvil om at de aller fleste ser det som en fordel å kunne forholde seg til én underleverandør for flest mulig av tjenestene og produktene som hovedentreprisen handler om, sier han.

Lønnsom tilvekst

GKs plan er ambisiøs, og vurderes fortløpende. Gjennom de siste årene har de kjøpt mange selskaper, og Dahle har også god erfaring med oppkjøp fra tiden i Certego.

– GK gir meg stor handlefrihet! Men før eventuelle oppkjøp skal vi lande produktstrategien. Etableringer i de største byene blir også sentralt. Det er slått fast at vi skal bli en betydelig aktør i løpet av få år. Dette blir krevende, men jeg er overbevist om at vi skal mestre en slik vekst parallelt med at det bygges en sunn og lønnsom tilvekst til de allerede eksisterende forretningsområdene i GK, sier Dahle.

– Hvem står øverst på «handlelisten»?

– Det kan jeg ikke si noe om ennå. Vi jobber oss gjennom flere alternativer for å finne de beste løsningene. I tillegg til oppkjøp, er samarbeidsavtaler med eksisterende selskaper noe vi ser på. Det er også viktig å huske at GK fra før har avdelinger en rekke steder i Norge. Disse har kompetanse som vi trolig kan benytte oss av på ulike måter. Installasjon med kabeltrekking er for eksempel noe GK Elektro vil kunne bistå med der det er hensiktsmessig. Med andre ord finnes det kompetanse og ressurser internt, samtidig som vi også må hente noe utenfra. Allerede tidlig i sommer signaliserte mange i organisasjonen at sikkerhetsfaget har vært savnet i GK-sortimentet. Enkelte klarer nesten ikke å vente med å inkludere sikkerhetsprodukter i anbudene de regner på, sier en entusiastisk Dahle.

– Både GK Byggautomasjon og GK Elektro er fagområder som allerede driver med sikkerhet. Derfor er det naturlig at Even Leira og Roar Johannesen, som leder henholdsvis elektro og byggautomasjon, blir med i styret for GK Sikkerhet. Jeg blir styreleder. Vi er altså ikke på null innen sikkerhetsfaget, men nå gjør vi det til et betydelig satsningsområde, sier Jan-Arild Wathne.

– Vi er allerede i gang med jakten på de rette personene til forskjellige nøkkelfunksjoner i de ulike avdelingene som skal etableres, legger han til.

Langsomt

Når det gjelder produktstrategien, er mange leverandører og merker evaluert. Noe er foreløpig ikke bestemt, men Dahle røper at han har kommet langt.

– Her er ingenting hogget i stein. Vi kan levere bredt, men skal selvsagt ha noen hovedleverandører som vi prioriterer, sier Dahle.

– GK omsetter som nevnt totalt sett for fem milliarder kroner årlig. Hva vil GK Sikkerhet omsette for?

– I strategiarbeidet vårt har vi naturligvis gjort oss noen tanker om det, men foreløpig kan vi ikke røpe hva vi går for. I den prosessen vi foreløpig er inne i, er det viktig å skynde seg langsomt. Vi kan ikke komme i en situasjon der vi påtar oss forpliktelser vi ikke klarer å håndtere i praksis, slår Svein H. Dahle fast overfor fagbladet Aktuell Sikkerhet.