Du er her

«NM-finalistene» i datasikkerhet er klare

Dette er finalistene i konkurransen om Fidusprisen 2018: Brønnøysundregistrene, Sbanken og Universitetet i Oslo. Vinneren av dette «norgesmesterskapet» i datasikkerhet, offentliggjøres når den tradisjonsrike samfunnsdugnaden Nasjonal Sikkerhetsmåned åpnes 27. september.
Av Even Rise
Publisert 04.09.2018 22:05

Tidligere har Coop (2017), Skandiabanken (2016), Skatteetaten (2015), Norsk Tipping (2014), Komplett.no (2013), Sparebank 1 alliansen (2012), Skandiabanken (2011 og 2010) og Gjensidige (2009) vunnet den attraktive Fidusprisen.

Nå er det altså Brønnøysundregistrene, Sbanken og Universitetet i Oslo som kjemper i siste runde om «NM-tittelen» i datasikkerhet.

Sbanken, som tidligere het Skandiabanken, er altså i posisjon til å vinne for fjerde gang.

Navnet Fidus er hentet fra Latin og betyr tillit/tiltro.

Vinneren av Fidus-prisen kåres med utgangspunkt i svarene fra en bred spørreundersøkelse blant forbrukere. Fidusprisen er med andre ord en "folkets pris". Svarene resulterer i en rangering av bedrifter og bransjer med tanke på hvor stor tillit de spurte har til virksomhetenes behandling av særlig sensitive personopplysninger.

Videre sier en fag-jury sitt, før vinneren plukkes ut etter intervjurunder med de ulike kandidatene. I forkant av intervjuene skaffer jurymedlemmene seg oversikt over kandidatenes arbeid med informasjonssikkerhet. Resultatet av intervjuene legges til slutt til grunn for kåringen av en vinner.

Prisen deles i år ut for tiende gang. Utdelingen har vanligvis skjedd under åpningen av Sikkerhetskonferansen som Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) arrangerer hver høst, men nå tar altså NorSIS prisen tilbake til åpningen av sin egen kampanje: Nasjonal Sikkerhetsmåned.

– Vi ønsker i år å kjøre i gang Nasjonal sikkerhetsmåned med et langt større arrangement enn tidligere. Dugnadsånden er i fokus og vi legger et godt grunnlag for å gå inn i en spennende og begivenhetsrik sikkerhetsmåned. Som temaet for nasjonal sikkerhetsmåned sier, skal vi i år stå sammen mot skadelig e-post og svindel på nett, skriver Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) på sikkerhetsmånedens hjemmeside.

Gratis-konferansen i forbindelse med starten på Nasjonal Sikkerhetsmåned er åpen for alle.

Der vil Nasjonal Sikkerhetsmyndighet legge frem sin årlige rapport «Et helhetlig IKT-risikobilde 2018». Den relativt lille bedriften Rufo AS, vil etterpå fortelle om konsekvensene av å bli svindlet for 735.000 kroner. Etterpå slippes Microsoft til med råd og tips.

For at hele Norge skal få med seg den storstilte åpningen av Nasjonal Sikkerhetsmåned og utdelingen av Fidusprisen, vil arrangementet bli overført på nettet.

I reportasjen du kommer til ved å klikke her, kan du lese om tidligere vinnere og utdelinger av Fidusprisen.