Du er her

Maner til åpenhet om dataangrep

Justisminister Tor Mikkel Wara oppfordrer toppledere til å vise samfunnsansvar gjennom åpenhet rundt dataangrep. I siste utgave av Aktuell Sikkerhet roser statsråden måten Helse Sør-Øst håndterte sitt datainnbrudd på, og understreker at han er avhengig av rapporteringer for å kunne lage motstrategier.
Av Georg Mathisen
Publisert 19.09.2018 07:10

I morgen presenterer Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) Mørketallsundersøkelsen på Sikkerhetskonferansen, med påfølgende foredrag om blant annet trusler og trender innenfor temaet informasjonssikkerhet og datakriminalitet. Nøyaktig en uke etterpå åpnes Nasjonal Sikkerhetsmåned i regi av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

– Det er et holdningsspørsmål der ute hos toppledere og ansatte. Det er viktig å minne alle på at det ikke nytter å bare leie inn dataeksperter og si «nå har vi løst det», sier Tor Mikkel Wara – i et større intervju i papirutgaven av Aktuell Sikkerhet.

Justis-, beredskaps- og innvandringsministeren  poengterer blant annet at mange bedrifter er flinke til å ta sitt samfunnsansvar for miljø, arbeidstakerrettigheter og likestilling, og ikke minst mot barnearbeid – og stiller selv spørsmålet.

– Kunne det ikke vært viktig å synliggjøre hvilket samfunnsansvar de tar for datasikkerhet også?

– Tenk på hvor mye tid de bruker på de andre tingene og hvor lite de bruker på samfunnsansvar for datasikkerhet. Vi er blitt gode til å ta forholdsregler mot vinningskriminalitet, ikke minst takket være sikkerhetsbransjen. Men bevisstheten rundt data og nett er mye lavere. Resultatet er store dataangrep mot store samfunnsinstitusjoner og små dataangrep som rammer den enkelte, sier Wara.

Les mer i den nyeste papirutgaven av Aktuell Sikkerhet, hvor justisminister Tor Mikkel Wara også snakker om opplæringskravet knyttet til ordensvakter i egenvakthold, om hvor profesjonelle han mener vaktselskapene er blitt og om hvordan sikkerhetsbegrepet har endret seg de siste ti årene.