Du er her

Kan hindre skimming

To rumenere ble sist uke tatt for skimming i Moss, og den siste tiden er det avslørt en rekke tilfeller av skimmingutstyr montert både på betalingsautomater og minibanker. – Vi har teknologi som kan bidra til at dette problemet blir langt mindre enn det er i dag.
Av Even Rise
Publisert 26.11.2012 08:00

Trond Langeland, Trygve Kolstad og Øyvind Halnes i Stanley Security. (Foto: Even Rise)

Det sier Trond Langeland som er administrerende direktør i Stanley Security. I siste papirutgave av Aktuell Sikkerhet, understreker selskapet at digitalt kamerautstyr, med tilhørende avansert videoanalyse og alarmverifikasjon, kan bidra til å komme fysisk manipulering av minibanker og betalingsautomater til livs.

I fjor klarte kjeltringer å lure til seg over 30 millioner kroner etter å ha skimmet norske betalingskort.

Skimming foregår blant annet i den form at svindlere fester en liten kortleser utenpå minibankens originale kortleser. Dette for å kunne kopiere bankkundens kortinformasjon. Ofte monteres det også et ekstra kamera i kombinasjon med den falske kortleseren slik at svindleren enkelt kan fange opp hvilken kode som brukes. I de aller fleste tilfellene er det svært vanskelig å se forandringene med det blotte øyet.

– Alle disse eksemplene på manipulasjon gir utseendemessige forandringer som vil bli fanget opp av ett eller flere overvåkingskameraer. Med nødvendig programvare blir en kontinuerlig analyse av sanntids-bildet sammenlignet med et standardbilde som viser hvordan minibanken faktisk skal se ut uten at den er manipulert. Dersom det avsløres endringer, vil dette bli varslet til den eller de som har mulighet til å stenge automaten umiddelbart og iverksette tiltak, sier Langeland til Aktuell Sikkerhet.

– Dette er fullt mulig, men det er ingen lett oppgave. Kameraene må plasseres riktig, og det er helt nødvendig at posisjonen på disse er ett hundre prosent stabil, sier produktsjef Trygve Kolstad i Stanley Security.

Både Langeland og kommunikasjonssjef Øyvind Halnes er imponert over kompetansen og engasjementet når det gjelder sikkerhet i norske banker.

– Vårt mål er å ligge i front når det gjelder sikkerhet og teknologi. Og når det gjelder manipulering av minibanker, finnes det altså løsninger som kan avsløre mange av forsøkene som skjer. God bildeoppløsning, høy linjehastighet, overvåking i andre enden og evne til å agere kjapt er viktige elementer, sier Halnes.

Les mer om mulighetene til å forebygge og avsløre skimming i siste papirutgave av Aktuell Sikkerhet.

Her kan du lese hos NRK om rumenerne som sist uke ble pågrepet for skimming i Østfold.

"