Tidligere verditransportraner Anders Adali kommer til Norge torsdag (foto:privat).

– IT-kriminalitet overtar for grove ran

Verditransportraner Anders Adali levde et dobbeltliv som forretningsmann og kriminell gjennom ti år. Når svensken forteller sin historie i Norge torsdag, vil han blant annet hevde at bedrageri over internett er langt mer lønnsomt enn ran som gir ti-femten millioner kroner i utbytte.

Publisert

– Hvorfor skal kriminelle investere enorme pengebeløp og drive omfattende planlegging i månedsvis for å kunne gjennomføre et ran, når noen få tastetrykk på datamaskinen kan gi millionutbytte. Det er dessuten minimale sjanser for å bli tatt for slike bedragerier. Politiet må tilføres betydelig kompetanse skal bekjempelse av denne typen kriminalitet lykkes, sier Anders Adali.

Han kommer til Telenor Arena denne uken hvor Easyfairs arrangerer messe.

38-åringen, som i dag blant annet arbeider som sikkerhetskonsulent, ble pågrepet etter ranet av en verditransport i Finland i 2007. Dommen han fikk var på sju års fengsel. Utover at han fikk sone noen få måneder i svensk fengsel til slutt, satt han på isolat i Finland resten av soningstiden. Utbyttet av ranet var 1,5 millioner euro.

– Dette er det eneste ranet jeg er dømt for. På tross av at jeg drev grov kriminalitet gjennom ti år, ble jeg aldri tatt av politiet. Av hensyn til foreldelsesfristen kan jeg ikke si noe konkret om hvilke kriminelle handlinger jeg står bak, men det handler blant annet om en rekke bankran, verditransportran, våpenomsetning og narkotikakriminalitet. Mitt første bankran begikk jeg som 19-åring og det første verditransportranet var tidlig i 20-årene, sier han.

Adali drev Stockholms største lekeland på den tiden han var som mest aktiv som kriminell. I tillegg bygde han tilsvarende lekeland i flere land.

– Jeg levde et normalt liv med jobb, samboer og to barn. Det var aldri noe utsvevende fest-liv, og jeg var aldri omgitt av kriminelle. Det var få av dem jeg samarbeidet med som visste navnet mitt, og enkelte av medhjelperne visste heller ikke hvem jeg var. Det gjorde at jeg klarte å gå under politiets radar. Forut for ranet i Finland hadde jeg aldri blitt avhørt som mistenkt av politiet, påstår Adali.

Han hevder også at han ikke har igjen en eneste krone av sitt utbytte fra kriminell virksomhet. Snarere tvert i mot:

– Det er svært dyrt å gjennomføre ran. Derfor havarerte økonomien da ranet i Finland mislykkes. Jeg mistet alt jeg eide og næringsvirksomheten gikk konkurs. Da jeg ble løslatt startet jeg med helt blanke ark, sier han.

Gode barndomskamerater ga ham jobb som møbelmontør, en stilling han fortsatt har. Samtidig har han ulike engasjement som programleder og kommentator i forskjellige TV-programmer som handler om kriminalitet. For ett år siden kom hans første bok, «Det siste ranet» ut. Nå jobber han med bok nummer to som kommer til våren. Den skal hete «Svenske ranere».

– Jeg er også sikkerhetskonsulent i mitt eget selskap for rådgivning og foredragsvirksomhet. Det er mye jeg kan bistå med hva gjelder kriminalitetsbekjempelse. Jeg vet at det er sikkerhetshull innenfor eksempel verditransport som ikke transportørene er klar over. Dessuten kan jeg lære kundene mine hvordan kriminelle tenker når lovbrudd planlegges. Det er viktig kunnskap, sier han.

Historien som Anders Adali skal fortelle torsdag, handler også om to barn som i dag er 11 og 14 år. Han vil fortelle om forholdet til barnas mor som tok slutt, og at han i dag er etablert med ny kjæreste.

– Det jeg holdt på med var et enormt svik overfor mine nærmeste. Det tenker jeg mye på, sier Adali.

Her kan du se Adali fortelle om ranet i Finland.

Utfordringer knyttet til IT-kriminalitet var et sentralt tema under Sikkerhetskonferansen som Næringslivets Sikkerhetsråd arrangerte sist uke. Der ble også Mørketallsundersøkelsen, som blant annet avslørte at kun ni av 100 anmelder datakriminalitet til politiet, lagt frem.

Når Easyfairs arrangerer den tredelte messen «Sikkerhet 2016, Økobygg 2016, Eiendomsmessen 2016» onsdag og torsdag, vil også administrerende direktør Martin Holmen, Robert Nygård i Spesialsikkerhet Norge, Bjørn Callenfors i Axis og terrorforsker Hans Brun holde foredrag. Det samme skal Tobias Judin fra Datatilsynet. Han vil snakke om sporing i det offentlige rom. I programmet går det også frem at Christina Argelius, vice president facility management og chief security officer Volvo Car Corporation, skal snakke om utfordringen med å jobbe med sikkerhet i Volvos innovative virksomhet.

Powered by Labrador CMS