Seniorrådgiver Arne Røed Simonsen og direktør Jack Fischer Eriksen i NSR oppfordrer alle datakrimofre til å bruke det nye skjemaet (arkivfoto: Even Rise).

Forenkler datakrim-anmeldelser

Et nytt veiledningsskjema som forenkler anmeldelser av datakriminalitet, vil også være et viktig analyseverktøy i politiets kamp mot det stadig økende problemet.

Publisert

Veiledningsskjemaet kan benyttes som veiledning for politiet ved mottak av anmeldelse, men det kan også fylles ut i sin helhet av fornærmede som ønsker å anmelde digitalkriminalitet til lokalt politi.

Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) er blant dem som oppfordrer alle ofre for digitalkriminalitet om å bruke skjemaet som er nyutviklet av Kripos. For politet vil skjemaet bidra til både å kartlegge konsekvensene av datakriminalitet for næringslivet, og å gi politiet bedre oversikt over denne kriminalitetens omfang og modus.

Her kan du studere det nye skjemaet.

– Mange er utsatt for kriminalitet i det digitale rom, men få anmelder. Mørketallsundersøkelsen fra 2016, viser at bare ni prosent av virksomhetene som er utsatt for en hendelse anmelder dette til politiet. Årsakene til dette kan være mange, og det kan være usikkerhet om virksomhetene er utsatt for kriminalitet eller ikke, skriver NSR på sine nettsider.

– Et veiledningsskjema for datakriminalitet er et veldig godt initiativ, men vi håper selvsagt også at det etter hvert vil komme en digital plattform for utveksling av informasjon mellom myndigheter og næringsliv, sier seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i NSR.

Det understrekes at såkalte løsepengevirus har utgjort en serie av angrep i den senere tid, noe som kan innebære at angriperen låser datamaskinen din og krever løsepenger for å åpne den igjen – gjerne i form av såkalte bitcoin.

Det samme er også såkalt direktørsvindel (CEO-scams) der trusselaktøren utgir seg for å være en ledende person i virksomheten som i falske mail ber underordnede gjennomføre haste-transaksjoner.

– Dette er bare to eksempler på kriminalitet i det digitale rom, det finnes mange flere. Det er viktig at politiet får melding om eller anmeldelse om mulig kriminalitet, også når det skjer ved hjelp av moderne teknologi og via internett, skriver NSR på hjemmesiden sin.

Dette har Kripos-politiførstebetjent Rune Rudi seksjon for datakriminalitet uttalt til NSR:

– Vi oppfordrer sterkt til at datakriminalitet anmeldes til lokalt politi. Selv om en sak skulle bli henlagt så vil den være viktig etterretningsinformasjon for politiet både nasjonalt og internasjonalt i kampen mot de som står bak datakriminaliteten.

– Saken kan også i fremtiden bli tatt opp igjen som en del av en større nasjonal eller internasjonal etterforskning. Det er viktig å legge ved relevant dokumentasjon i form av logger, e-poster, bilder og lignende sammen med anmeldelsen. Veiledningsskjemaet er laget for å kunne gjøre det enklere å anmelde datakriminalitet og at man får med seg det vi trenger å vite i anmeldelsen, avslutter Rudi til NSR.

Powered by Labrador CMS