Du er her

Blindern-vekter møter i retten

Vekteren som for snart to år siden la beslag på betydelige blålys-ressurser etter å ha fortalt at han var blitt beskutt på jobb, må i dag og i morgen møte i tingretten. I virkeligheten var det vekteren selv som hadde utløst våpenet.
Av Even Rise
Publisert 15.05.2017 07:12

Hoveforhandlingen går i Oslo tingrett mandag 15. og tirsdag 16. mai.

Det var en natt tidlig i august i 2015 at vekteren fra Nokas tjenestegjorde på universitetsområdet på Blindern i Oslo. Utpå natta meldte han i fra om at uvedkommende hadde skutt ham mens han forfulgte dem. Som følge av skadene han var påført etter skytingen, måtte vekteren fraktes til sykehus for behandling.

Meldingen resulterte i enorm innsats fra de ulike blålysetatene, og politiets ressurser ble styrket da det på samme sted ble funnet en bombelignende gjenstand. I løpet av noen timer ble det slått fast at vekteren hadde påført seg selv skuddene, og at det var han som hadde plassert ut bombeetterligningen. Han ble siktet for skytingen, trusler, falsk forklaring og for misbruk av nødetatene.

Før vekteren ble løslatt fra varetekt, erkjente han hele siktelsen med unntak av straffskyld for trusler som knyttes til bombeetterligningen.

– Den bombelignende gjenstanden har han forklart at ikke var ment for å skremme, men at den skulle brukes som et objekt i paintball-krig. Han sier selv at han hadde funnet den i en container, og deretter preparert gjenstanden til å bli seende mer ut som en bombe, uttalte politiadvokat Kari Kirkhorn i forbindelse med et av de påfølgende fengslingsmøtene.

Det er bombeetterligningen som anses å være mest alvorlig i tiltalen mot vekteren. Påtalemyndigheten mener denne var egnet til å fremkaslle alvorlig frykt. Universitetsområdet var som følge av bombeetterligningen avsperret helt frem til klokka 11.30. Den første meldingen om skyting kom til politiet klokka 02.40, altså cirka ni timer senere.

Utover tiltalepunktet om den bombelignende gjenstanden, er han også tiltalt for å ha anmeldt skyting mot seg selv som utløste mistanke om drapsforsøk, samt for å ha misbrukt nødetatene og vært i besittelse av en startpistol.

Kari Kirkhorn er aktor under hovedforhandlingen, mens den tidligere vekteren, som også tidligere har fortalt at han er blitt angrepet på jobb, forsvares av advokat Trygve Staff.

Vi er overrasket over siktelsen, uttalte Nokas etter pågripelsen av vekteren.

Konsernsjef Heine Wang omtalte saken som er stor personlig tragedie.